Wanneer je regelmatig thuiswerkt, neem je voor lief dat de grenzen tussen werk en privé zijn vervaagd. Je deelt je tijden en werkzaamheden flexibel in en daardoor kan het dus voorkomen dat je buiten die 9 tot 5 werkt. Wanneer je hier niet goed mee omgaat (of toestaat dat anderen misbruik maken van deze flexibiliteit), krijg je het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat. Hoe bewaak je de balans? 4 tips
Je kijkt er geeneens meer van op dat je soms nog om 21.00 uur een mailtje beantwoordt. En een klant die om half acht ‘s ochtends belt om door te geven dat zij niet aanwezig kan zijn? Je stelt haar vroege afmelding zelfs op prijs, ook al zit je nog aan het ontbijt.
Helemaal geen probleem, vind je. Het geeft je veel vrijheid en doet wonderen voor je concentratie; heb je namelijk na de lunch een dipje of zijn je kinderen ‘s middags thuis, dan werk je liever ‘s avonds in alle rust aan dat verslag. En ga je op een zonnige dinsdagmiddag liever lunchen dan dat je die facturen checkt, dan zet je daar gerust jouw zaterdag voor in.
Toch heeft dit ‘altijd aan staan’ ook een keerzijde
Misschien merk je dat wel;
Zelden heb je het gevoel dat je even niets hoeft. Waar eerder de afschakeling overduidelijk was (je werkte van maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 5), is er nu geen duidelijk verloop tussen werk en privé. Jij staat altijd aan.
Hierdoor heb je geen vrije dag — in ieder geval niet wanneer je tussen het koken door enkele aanvragen doorneemt.
Hierdoor heb je geen ontspannen avond — niet wanneer je tijdens het Netflixen het verlof van een collega goedkeurd.
Hierdoor heb je geen lekker weekend — niet wanneer je op zondagmiddag de hand legt aan dat verslag.
En nu kun je zeggen dat dit van jou verwacht wordt;
- Misschien heerst er wel een bepaalde mentaliteit binnen je organisatie “dat jullie altijd ‘aan’ moeten staan en dat zaken oppakken buiten je werkuren daar nou eenmaal bij hoort.” Hierdoor storen jouw collega’s je te pas en te onpas omdat ook zij ervan uitgaan dat je klaar staat, ongeacht het tijdstip.
- Misschien wil je jouw beste beentje voorzetten. Je pakt extra taken op en springt regelmatig in je vrije tijd bij om aan te tonen hoe betrokken en ambitieus je bent.
- Misschien ligt er wel gewoon te veel werk of weet je niet goed hoe je dit moet organiseren. Je krijgt het gewoon niet binnen jouw uren rond en werkt daarom op de meest vreemde tijdstippen en dagen door.
Wat jouw reden ook is om altijd paraat te staan (bedrijfsmentaliteit, hoge eisen aan jezelf of een gebrek aan overzicht); thuiswerken moet geen reden of excuus zijn voor jou, je collega’s of je leidinggevende om je continu te storen.
De gevolgen zijn namelijk niet mild;
Want, wat als je altijd aanstaat?
Wanneer je in het weekend of in je vrije tijd op verzoeken reageert, mail beantwoordt en constant bereikbaar bent, vergroot je de kans op stress- en burn-out klachten. Je ontneemt je lijf en brein namelijk de kans om op te laden, waardoor je op den duur last kunt krijgen van chronische stress. Ga je op die manier door, dan kan dit zelfs uitmonden in een heuse burn-out.
Naast deze lichamelijke gevolgen, heeft altijd aanstaan ook invloed op de kwaliteit van je werk. Veelal ben je toch bezig met multitasken; je onderbreekt de activiteit die je op dat moment aan het doen was om een andere taak uit te voeren. Niets alleen is dat funest voor je concentratie, je maakt ook meer fouten.
De Fransen weten dit
Daar moet je als leidinggevende echt niet iemand op een vrije dag storen met mailtjes en verzoekjes. In 2017 is daar het recht op onbereikbaarheid – ‘droit à la déconnexion’ – verankerd in de wet.
Dat houdt in dat bedrijven met meer dan 50 werknemers hun werknemers de kans moeten geven om volledig offline te zijn in hun privétijd.
Best slim, want door verplicht offline te zijn, weet je dat je niet meer je mailbox kán en hoeft te kijken. Dat geeft rust, vermindert die gejaagde mentaliteit en geeft je de kans om je volledig te focussen op je privé-leven.
In Nederland is daar (nog) geen wet voor. Toch betekent dat niet dat je moet wachten tot er een wetsvoorstel wordt ingediend; je kunt prima zelf een aantal aanpassingen maken om dat gevoel van altijd maar aan staan te verminderen.
Van ‘aan’ naar ‘uit’: 4 manieren om de balans te bewaken
1. Geef aan wanneer iemand je onterecht stoort
Zoals we in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ vertellen, kan iets al heel snel dringend voelen. Of het ook daadwerkelijk dringend is, is hele andere koek. Toch laat je al snel alles uit handelen vallen wanneer een collega je ‘s avonds belt met de vraag ‘mij nu die offerte kunt sturen. Ik zou er graag even naar willen kijken’. Je hoeft er slechts je laptop voor open te klappen, dus waarom niet?
Wil je van dat opgejaagde gevoel af, dan zul je hier moeten beginnen. Niets is het waard om jouw privé tijd te onderbreken, zeker niet wanneer het om zo’n basaal iets gaat. Durf dit dan ook aan te geven;
‘Kan dit ook morgenmaandag?’
‘Nee, sorry. Ik kijk een film met mijn kinderen. Morgen ben je de eerste.’
‘Volgens mij kan dit prima wachten tot ik er weer ben’.
In het begin zal dit confronterend zijn, maar blijf volhouden. Je collega’s zullen vrij snel de hint begrijpen dat ze je niet zomaar mogen storen, mits het niet dringend is.
2. Maak afspraken met je collega’s en leidinggevende
Indien er een altijd-aanstaan-bedrijfsmentaliteit heerst, ga je het gesprek aan. Vertel dat jij je wil focussen op de kwaliteit van je werk en je mentale gezondheid, en dat dat niet lukt wanneer je altijd maar moet bijspringen.
Je wil hier afspraken over maken; bespreek de uitzonderlijke gevallen waarin jullie elkaar wel mogen storen en de manier waarop dit vervolgens gebeurt.
‘Ik zou het fijn vinden om na 18.00 geen werkgerelateerde appjes meer te ontvangen. Ik zal de groepschat na die tijd ook niet meer lezen…’
of
‘Ik heb mijn weekenden nodig om op te laden, dus verwacht niet dat ik in die dagen mijn mail check…’
De enige keer dat jullie deze regels overschrijden? Wanneer iets werkelijk dringend is:
‘Slechts in de gevallen dat de website eruit ligt of we op een vervelende manier op social media genoemd zijn, mag je me storen. In dat geval bel je me…’
Wat jullie met de overige vragen en verzoeken doen?
‘… al het andere kan prima wachten. Zet het me op de mail of spaar het op op je één op één lijst, dan bespreken we het dan.’
Je mag dit prima aangeven, ook al is het richting je leidinggevende. Je toont hiermee aan dat je verantwoordelijkheid neemt voor je werk en gezondheid.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
3. Ga slimmer met communicatiemiddelen om
Het gemak waarmee je jouw telefoon checkt, zorgt misschien wel het meest voor dat opgejaagde gevoel. Zeker wanneer je werkgerelateerde apps erop hebt staan. Je wil niet in het weekend met je neus in de werkmails vallen wanneer je jouw gekoppelde mailbox checkt. En notificaties krijgen zodra de bedrijfspagina likes op Instagram ontvangt, vermijd je liever ook.
- Zet je notificaties daarom buiten werktijd (maar het liefst altijd) uit.
- Ook kun je instellen dat je na een bepaald tijdstip alleen voor sommige personen bereikbaar bent. Jouw collega’s, leidinggevende of klanten kunnen jou dan niet bellen. Alleen bij nood (wanneer je tweemaal belt, gaat de telefoon wel over).
- Daarnaast wil jij je sowieso afvragen of je jouw werkmail wel op je telefoon wil hebben staan. De hele dag door de mogelijkheid hebben om deze te checken, verhoogt namelijk echt niet je productiviteit (slechts je stress-level). Het liefste check je jouw werkmail op gezette tijdstippen op momenten dat jij aan het werk bent (en dan hooguit drie maal op een dag.)
- Daarbuiten maak je slim gebruik van je out of office functie.
- En wil je het helemaal goed doen, maak dan gebruik van een dual-sim (of e-sim)of Whatsapp-business.
4. Creëer een duidelijk afschakelmoment
Aangezien je als thuiswerker vaak flexibel met je uren dagen omgaat, heb je vaak geen duidelijk start – en stopmoment. Hierdoor werk je makkelijk een paar uur langer door of pak je in het weekend wat kleine klussen.
Indien je hier niet bewust mee omgaat, zul je dat ‘altijd aan’-gevoel blijven houden, hoeveel afspraken je ook met je omgeving maakt. Het creëren van een duidelijk afschakelmoment kan deze vage grens tussen werk en vrije tijd verduidelijken.
Een duidelijk moment aan het einde van je dag én aan het einde van je week geeft jouw brein een seintje dat het erop zit. Geen work stuff meer, maar tijd voor privé-zaken! Hierdoor kun je makkelijker afschakelen en verklein je de neiging om na werktijd nog zaken op te pakken.
- Neem daarom aan het eind van je werkdag een momentje om alvast een takenlijst op te stellen. Kijk naar wat je vandaag hebt gedaan, waar je niet aan toe bent gekomen en naar wat er morgen op de planning staat.
- Leg je werk vervolgens buiten handbereik én uit het zicht. Je wil niet alsnog visueel geprikkeld worden.
- Aan het eind van je werkweek, doe je hetzelfde maar dan uitvergroot. Je kijkt naar wat je deze week hebt bereikt en anticipeert op de week die gaat komen. We schreven over deze zogenaamde Wekelijkse Reflectie een uitgebreid artikel.
In dit artikel vertellen we je meer over het belang en het creëren van een duidelijk afschakelmoment als thuiswerker. Kijk er eens naar.
Kortom: altijd maar ‘aan’ staan? Druk op de ‘uit’-knop
Thuiswerken geeft ontzettend veel vrijheid en flexibiliteit. Jij bepaalt wanneer je bepaalde werkzaamheden oppakt en op welke tijden je dat doet. Doorgaans werkt dat fantastisch; je krijgt meer gedaan, werkt efficiënter en levert een hogere kwaliteit.
Toch zul je ervoor moeten waken dat je een bepaalde balans behoudt. Wanneer je namelijk avonden en weekenden doorwerkt, op vrije dagen telefoontjes van collega’s beantwoordt of je privé-activiteiten moet onderbreken voor “dringendheden”, pas dan op. Altijd ‘aan’ staan, kan jou dan zowel mentaal als fysiek uitputten.
- Door op tijd aan de bel te trekken;
- … elkaar hierop durven aanspreken;
- … door duidelijke afspraken te maken;
- … slimmer met je communicatiemiddelen om te gaan;
- én jezelf de mogelijkheid te geven af te schakelen,
… voorkom je dat je altijd ‘aan’ staat. Wel zo gezond.
Speelt werkdrukbeleving parten? Volg dan een cursus Timemanagement
Merk je dat je als thuiswerker extra lange dagen maakt omdat je jouw werk gewoonweg niet af krijgt, overweeg dan eens een training Timemanagement. Soms ligt er namelijk niet te veel werk, maar is het vooral de wijze waarop je met deze werkdruk omgaat. Een cursus Timemanagement kan je dan helpen met prioriteiten stellen, plannen en organiseren. Vaak zorgt dat al voor een hoop minder stress!
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij? | Training Timemanagement
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog