Razen tientallen gedachten door je hoofd en lijkt rustig ontspannen een onmogelijke opgave? Met 1 simpele truc is het mogelijk om de drukte in je hoofd stop te zetten. Deze denderende trein met talloze gedachten kun jij tot stilstand brengen. En met bewezen effect! Psychologen gebruiken deze eenvoudige truc namelijk ook.

Eindeloze gedachten…

We hebben er allemaal wel eens last van. De gedachten blijven komen en gaan, lopen in elkaar over en er lijkt werkelijk geen eind aan te komen. Waar de ene gedachte eindigt, begint alweer een nieuwe gedachte. Druk zijn in je hoofd kan verschillende oorzaken hebben. Of je nu enthousiast bent over iets of je toch grote zorgen maakt om bepaalde zaken. Eén ding is zeker: druk zijn in je hoofd kan ontzettend vervelend zijn. Het is fijn om daar een oplossing voor te vinden.

Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een groot glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even die gedachten uitschakelen. Met nadruk op even.

Deze externe oplossingen zijn namelijk kalmerend voor even, maar niet voor altijd. Na dat uurtje zweten voel je je ongetwijfeld hartstikke goed, maar na het douchen komen de gedachten ongetwijfeld weer terug. Kortom, jezelf afleiden werkt tijdelijk, maar niet blijvend.

Heb je daarom regelmatig te maken met veel gedachten en drukte in je hoofd, gebruik dan een andere, langdurige aanpak — een die ook door talloze psychologen wordt gebruikt: self monitoring.

Dat werkt zo:

… los je op met een ‘trigger’-lijst

We zeiden het al. Jezelf alleen tijdelijk afleiden werkt helaas niet, het is enkel een pleister op een wond. Om de rust weer volledig terug te brengen, zul je naar de bron moeten gaan. Wat is precies de reden waarom je bepaalde gedachten hebt? Het is belangrijk om deze redenen te achterhalen én om ze aan te pakken.

Dit is in feite ook de aanpak van een psycholoog. Hij of zij gaat met jou in gesprek, neemt een specifiek probleem en laat jou dat bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Op deze manier probeer je de redenen van het probleem te achterhalen. Erg nuttig, blijkt uit dit onderzoek. Dit is ook iets wat je eenvoudig zelf kunt. De vraag is: hoe dan?

Met een ‘trigger’-lijst kom je tot de aanleiding van al jou gedachten. Alle gedachten uit je hoofd schrijf je op papier en daar ga je mee aan de slag.

Deze aanpak lijkt misschien ‘old skool’ en vanzelfsprekend, maar het werkt echt! Door je gedachten op papier te zetten geeft het je hoofd meer rust én heb je ook een concreet stappenplan waar je direct mee aan de slag kunt. Je gedachten geef je niet de vrije loop.

Hoe maak je een ’trigger’-lijst?

1. Maak een lijst op papier of digitaal

Bepaal zelf wat je fijner vindt werken. Kies voor een ’trigger’-lijst op een ouderwets stuk papier of maak een notitie aan op je telefoon op laptop. Bovenaan deze lijst plaats je: “Dingen waar mijn hoofd vol mee zit.”

2. Zet op deze lijst alles wat er in je gedachten om gaat

Alle gedachten krijgen een plekje op deze lijst. Schrijf ook alles op, of het nu om een grote of kleine gedachte gaat. Alles doet er toe. Misschien dat het confronterend voelt, maar geef je er vooral aan over. Uiteindelijk is het doel dat alles uit je hoofd verdwijnt.

Druk in hoofd tip

3. Formuleer bij ieder gedachte een actiepunt

Alle gedachten staan nu op papier en wellicht geeft dat al enige verlichting in je hoofd. Nu je alle gedachten op papier hebt gezet, gaan we nog een stapje verder.

Formuleer bij iedere gedachte die je opgeschreven hebt ook een actiepunt. Wat kun jij ondernemen zodat deze gedachte voor minder druk in je hoofd zorgt? 

Wanneer jij je bijvoorbeeld druk maakt over de grote taken die je alsmaar uitstelt, omdat je er niet aan toe komt door afleidingen en interrupties van collega’s, dan is een actiepunt bijvoorbeeld dat je een aantal dagen thuis werkt om je volledig te focussen op de grote, belangrijke taken.

Door je gedachten op te schrijven en daar een actiepunt aan te hangen, ervaar je minder stress. Simpelweg om dat je weet dat je actie gaat ondernemen en omdat je ook weet hoe je het aan gaat pakken. Je brein weet nu dat je er iets mee gaat doen en daarom kun je de gedachten makkelijker loslaten.

4. Maak een planning van de actiepunten en voer het uit

Het is natuurlijk wel zo dat je ook daadwerkelijk actie moet ondernemen. Pas dan kun je de drukte in je hoofd echt loslaten. Zorg er daarom voor dat je de actiepunten ook daadwerkelijk tot uitvoering brengt. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om ieder actiepunt direct uit te voeren. Planning is hier het toverwoord.

Bepaal per actiepunt hoe lang je nodig hebt om dit uit te kunnen voeren, zodat je de planning ook concreet kunt maken.

  • Neemt een klusje minder dan 30 minuten in beslag, plaats deze dan op de takenlijst.
  • Ben je langer dan een half uur bezig, reserveer er dan tijd voor in je agenda. De kans op uitstellen is dan kleiner.

Het daadwerkelijk inplannen en uitvoeren van de actiepunten geeft meer rust. Het geeft controle over de gedachten die door je hoofd spoken. Kortom, plan het daarom concreet in en voer het ook uit.

Druk in hoofd

5. Laat zaken los waar je geen controle op hebt

Houd er ook rekening mee dat je niet altijd overal controle op hebt. Hoe graag je dat ook zou willen, je kunt niet altijd alles in handen hebben. Laat dat soort zaken dan ook los, simpelweg omdat je er niet op kunt sturen. Probeer te accepteren dat het niet anders is.

Er is nog wel een andere oplossing om met deze zaken om te gaan. Door middel van meditatie of een andere vorm van mindfulness kan hierbij helpen. Dit pakt niet direct het probleem aan, maar het kan wel zorgen en piekermomenten wegnemen. Probeer het los te laten en te focussen op de gedachten waar je wél invloed op hebt.

Kortom: druk in je hoofd? Self monitor!

Met deze simpele truc kun je de tientallen gedachten in je hoofd makkelijker loslaten. Het is een hele praktische manier om met stress en druk om te gaan. Het lijkt simpel en ouderwets, maar het werkt écht.

In feite wordt je gedwongen om alles uit je hoofd te halen, op te schrijven en er daadwerkelijk acties aan te hangen zodat je ook stappen kunt maken. Je wacht niet langer af en bekijkt je gedachten vanaf een afstandje, maar je neemt ook actie. Zo krijg jij weer controle op je gedachten. En dat maakt je sterker op verschillende fronten.

Succes.

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken voor individuen en voor teams

Tijdwinst.com is een trainingsbureau gespecialiseerd in time management en slimmer werken. Wij bieden cursisten de juiste handvatten om slimmer en efficiënter te werken. Nieuwsgierig? Check dan ons blog en blijf op de hoogte van de nieuwe tips en tricks. Daarnaast bieden wij door het hele land onze 1-daagse training Thuiswerken aan, die effectief thuiswerken (voor teams of jou alleen) eenvoudig maakt.