We begrijpen je frustratie. Je werkt al een eeuwigheid vanuit huis (tenminste, zo voelt het) en je hebt genoeg te doen. Dan heb je geen zin in een artikel dat claimt dat je makkelijk 52 boeken in één jaar kunt lezen. Je bent al blij als je de werkzaamheden die op de planning staan af krijgt, laat staan dat je daar ook nog eens stapel romans of zelfhulpboeken aan toevoegt. Toch gaan we het proberen: jou over te halen dit jaar een boek per week te lezen.

Zoals we daarnet al zeiden: we begrijpen dat jij als thuiswerker je handen vol hebt. Niet alleen moet jij de normale werkzaamheden verrichten, je hebt ook nog een privéleven waarover jij je moet ontfermen. En zeker wanneer die twee zaken door elkaar heen lopen, blijkt thuiswerken soms pittig.

Je hebt dan helemaal geen zin om aan het eind van je werkdag ook nog eens een boek open te slaan. Pff, je wil eindelijk ontspannen. En bovendien, je hebt vandaag al genoeg gelezen: aanvragen van klanten, mails van collega’s en dat voorbereidingsrapport. Denk maar niet dat je daar nog een of ander doktersromannetje achteraan knalt.

Nee, jij hebt andere plannen: op de bank hangen en tv kijken. Misschien ondertussen wat scrollen op je telefoon.

Sorry to burst your bubble, maar helaas werkt dat niet. TV kijken ter ontspanning, bedoelen we dan. We schreven er een uitgebreid artikel over, maar waar het op neerkomt is dat je thuiswerkdag afsluiten met een avondje tv geen goede manier is om de batterij op te laden.

Weet je wat wel? Precies. Een boek pakken en dat openslaan. Ja, ook wanneer je al de hele dag saaie notulen hebt doorgespit of ellenlange verslagen hebt gelezen. Lezen uit een (non)fictie-boek is voor je brein namelijk heel wat anders dan werkgerelateerde informatie lezen.

Schuif lezen dan ook niet geheel terzijde, maar probeer het juist vaker te doen. Niet alleen omdat het jou als thuiswerker helpt ontspannen, maar ook omdat je er gelijk je persoonlijke ontwikkeling mee vergroot:

een boek per week_

Waarom thuiswerkers juist vaker een boek moeten openslaan

Lezen werkt dus ontspannend, zegt onderzoek. Zo zou het je bloeddruk sneller en efficiënter verlagen dan wanneer je naar ontspannende muziek luistert of zelfs een stevige wandeling maakt. Maar dat is niet het enige voordeel waar jij als thuiswerker van geniet:

Zo versterkt lezen ook jouw persoonlijke ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld je vocabulair: veel lezen vergroot het, waardoor je gespreks- en schrijfvaardigheden erop vooruit gaan. Of je geheugen: indien je veel leest, maakt je brein nieuwe verbindingen aan waardoor je informatie sneller en beter opslaat. Hierdoor wordt je tevens creatiever. Je bedenkt sneller nieuwe, frisse ideeën omdat je eerder verbanden legt tussen zaken. Daarnaast gaat ook je empatisch vermogen erop vooruit. Je kunt je beter inleven in de mensen om je heen en voelt sneller compassie.

Dit alles kun je van een avondje tv kijken niet zeggen. Sla daarom vaker een boek open. Zeker wanneer je thuiswerkt komt de flexibiliteit die je daar hebt van pas. Dan lees je voordat het door hebt een boek per week.

Om lezen tot een gewoonte te maken kun je een aantal dingen doen:

1. Spreek een leesduur af

Er zijn verschillende manieren om jezelf aan te sporen meer te lezen. Eén daarvan is om met jezelf af te spreken dat je dagelijks een x aantal minuten leest. Bijvoorbeeld steevast een uur of half uur per dag. Hierdoor ontwikkel je de gewoonte om toch dat boek op te pakken, in plaats van te tijd te verkwisten op je telefoon.

En aangezien je thuiswerkt en daardoor veelal zelf je inspraak hebt op de tijden dat je werkt, kun je eenvoudig bepalen om tussen je werkzaamheden door een kwartiertje te lezen. Maak dus zeker gebruik van die flexibiliteit.

2. Verhoog je leestempo

Gemiddeld lees je zo’n 40 pagina’s per uur. Indien je dat dagelijks doet, lees je al snel een boek per week. Of 52 boeken per jaar. Dat is een tamelijke flinke stapel die je er op die manier doorheen jast.

Wanneer je jouw leessnelheid verhoogt, kun je dat aantal vergroten. Of je verkleint de tijd die je kwijt bent aan lezen. Kan ook. Dan lees je bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid pagina’s binnen een half uur. Scheelt weer.

Je leessnelheid verhogen, of maar liefst verdubbelen, klinkt als een hele opgave. Maar dat valt gelukkig mee. In deze artikelen vertellen we je hoe je dat doet.

Niet alleen ga je hierdoor sneller door je romans of non-fictie boeken heen, ook het leeswerk dat bij je werkzaamheden behoren, verloopt vlugger. Houd je mooi tijd over voor andere zaken.

Leer je liever in de praktijk, dan kun je ook onze 1-daagse cursus Snellezen bijwonen. Daar oefen je met een expert en krijg je handige tips and tricks geleerd waarmee je jouw leesstempo verhoogt.

een boek per week_

3. Lees zoveel mogelijk op vaste tijdstippen

Door dagelijks op een vast tijdstip te lezen, ontwikkel je snel een leesgewoonte. Je hoeft namelijk niet na te denken over of je wel of niet leest, je doet het gewoon. Jouw brein hoeft hierdoor één beslissing minder te maken, en dat maakt het vasthouden aan een gewoonte stukken eenvoudiger.

Omdat je vaak toch iets kunt schuiven met je thuiswerkuren, kun je heel makkelijk je ochtend beginnen door te lezen. Zo begin je jouw werkdag goed én heb je het lezen voor de dag al erop zitten.

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om dagelijks van acht tot half negen een non-fictie boek te lezen. Dan, zo om de ochtend te doorbreken, lees je eventjes van half elf tot kwart voor elf onder het genot van een kop thee.

Geef je de voorkeur aan de avond, maak dan daar zeker gebruik van. Sluit je werkdag steevast af door na het eten te relaxen met een goed boek. Van zeven tot acht bijvoorbeeld. Plan het ook zeker in, in je agenda.

De tijden die je kiest maken vrij weinig uit. Zolang je maar probeert om telkens rond dezelfde tijd het gros van je leeswerk te doen. Dan ontwikkel je al snel een leesgewoonte. Tussen je werkzaamheden door tijd? Benut die om kleine stukjes te lezen, puur ter ontspanning.

4. Houd je voortgang bij

Het lezen moet natuurlijk leuk blijven. Door je leesvoortgang bij te houden, blijft het dit. Zien hoeveel boeken je per week, per maand of per jaar leest werkt namelijk motiverend. Je bent dan ook minder snel geneigd om de handdoek in de ring te gooien wanneer je ziet dat je een streak verliest omdat je een avondje lezen wilt skippen.

Een app die hierbij handig van pas komt, is Bookly. Deze lees-manager houdt niet alleen je leesstreak bij, maar vertelt je ook allerlei statistieken. Hoe lang je gemiddeld over een boek doet bijvoorbeeld, of hoeveel pagina’s je per uur leest. Op zoek naar ontspannende achtergrondmuziek terwijl je leest? Ook daar komt Bookly van pas.

Ook leuk: de app toont je een infographic zodra je het boek hebt uitgelezen. Op die manier heb je telkens een mooi overzicht en kun je zelfs lees-challenges voor jezelf verzinnen. We gebruiken ‘m zelf ook en zijn enthousiast!

een boek per week_

5. Luister naar audioboeken

Goed, het is misschien een beetje valsspelen, maar een andere manier om dagelijks te “lezen”,  is door naar gesproken boeken te luisteren; audioboeken. Hartstikke handig, zeker wanneer je tijdens je lunch een wandeling maakt.

  • In de Luisterbieb of bij audioboekdiensten als Storytel of Audible vind je een groot aanbod. Luister je liever naar hoorspelen, interviews of opinieprogramma’s ga dan voor een podcast. Uitstekend om je brein te stimuleren wanneer je even niets doet.
  • Een leuk idee is om de wandelapp Ommetje (van Erik Scherder, de neurowetenschapper die je vast van tv kent) te combineren met één van die audiobook-apps hierboven.Want zeker nu je vanuit huis werkt, en je waarschijnlijk alleen verplaatst van bank naar bureau en terug, kan het geen kwaad om vaker de beentjes te strekken. Tijdens een pauze bijvoorbeeld, of na een lange online meeting. Dit combineren met een “boek” is dan een uitstekende manier om zowel je lijf als je brein gezond te houden.
  • Of gebruik Blinkist. Zeker wanneer je graag leest over persoonlijke ontwikkeling, zit je hier goed. De app leest jou werken voor, uiteenlopend van klassiekers als “Eat That Frog”, “The Power of Habit” tot aan “Rework”. Meer geïnteresseerd in economie, tech of mindfulness? Heeft Blinkist ook.

En het mooie? Binnen 15 minuten heb jij het hele boek “gelezen”! Blinkist geeft jouw namelijk alleen de belangrijkste punten uit het boek, zonder de poespas die er omheen zit. Zo lees je zelfs meer dan een boek per week.

een boek per week_

Op zoek naar goed leesvoer? Lees ons boek!

Je saaie roman inruilen voor iets waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je minder tijd op kantoor kunt doorbrengen. Die tijd kan je dan weer besteden aan nóg meer uit je leven halen.

Kortom: meer lezen?

Meer lezen kan nooit kwaad. En nu begrijpen we dat jij als thuiswerker al genoeg balletjes in de lucht houdt, maar eens vaker naar een boek grijpen in plaats van naar je telefoon vermindert juist werkstress. En na een lange dag op de bank neerploffen met een afstandsbediening in de hand? Nah, vervang dat door een goede thriller. En indien je een beetje wilt valsspelen, luister je er gewoon naar. Telt ook, vinden wij.

Wie zijn wij? | Training Effectief Thuiswerken voor Teams

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. Of dat nou op kantoor is of thuis. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan een cursus snellezen (die wél werkt). Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog