In slechts 10 minuten kun je meer focus krijgen. Zo snel? Ja! Het juiste moment om deze focus te krijgen is voordat je gaat slapen en vlak daarna. Je hoofd is dan namelijk het meest gevoelig voor een reset in focus, creativiteit en helderheid. Hoe? Doe één activiteit om meer focus te krijgen en daarvoor heb je niet meer nodig dan pen en papier.

Laat je bewustzijn én onderbewustzijn elkaar ontmoeten

Je bewustzijn én onderbewustzijn mogen absoluut niet onderschat worden. Het ene moment ben je erg vrolijk omdat je favoriete muziek op staat. Het andere moment verlies je jezelf in tal van gedachten en zit je hoofd weer vol na een chaotische werkdag. Wordt je brein niet voldoende gestimuleerd? Dan voel je juist vlagen van verveling.

Kortom:

Je hoofd en gedachten bepalen hoe jij je mentaal voelt. Alles wat er in je hoofd gebeurt, bepaalt of jij juist weinig of veel focus hebt. Ben je creatief of krijg je op dit moment even niks uit je handen? Heb je helder voor ogen hoe je deze grote opdracht uit moet voeren of zie je door de bomen het bos niet meer?

Ben je de focus weer even kwijt en heb je een creatieve boost nodig? Dan is het belangrijk dat je bewustzijn en onderbewustzijn elkaar ontmoeten. En die plek waar deze twee elkaar ontmoeten, dat is vlak voor én na het slapen.

Een goede nachtrust is nodig om voldoende focus vast te houden. Tijdens het slapen gaan onze hersenen namelijk in een dieper onderbewustzijn. Dat wil zeggen dat je in feite alle indrukken en informatie van die dag gaat verwerken. Dit heb je ook nodig om de volgende dag weer vol frisse moed van start te gaan, om vervolgens weer nieuwe indrukken en informatie te kunnen verwerken.

De meest slimme mensen ter wereld weten ook dat het juiste moment voor focus, creativiteit en helderheid ontstaat tijdens het slapen. En zij doen er ook iets mee.

Wat groten der aarde vóór en na hun slaap doen voor meer focus

Naast Thomas Edison stellen Josh Waitzkin (schaaklegende en wereldkampioen Tai Chi) en Napoleon Hill (auteur van verschillende beroemde zelfhulpklassiekers) hetzelfde. Alles wat er al speelt in je onderbewustzijn, komt uiteindelijk ook tevoorschijn in je fysieke bewustzijn:

“Het onderbewuste brein zal zich vertalen in z’n fysieke equivalent, via de meest direct en praktische methode beschikbaar.”

Terug naar de focus.

Wil je je brein zo installeren dat het weet in welke richting het jou moeten sturen – mentaal, emotioneel en fysiek? Dan moet het brein deze richting ook aangewezen krijgen en de helderheid hebben om jou ook deze richting op te sturen. Om daar tot te komen is het belangrijk om je brein leeg te maken. Maar hoe kom je daar dan? Thomas Edison verklapt het deels:

“Dien een verzoek in bij je onderbewustzijn.”

Dit klinkt nog vaag, maar dat is het niet. In 10 minuten heb je meer focus, met pen en papier.

Zo krijg je meer focus in 10 minuten

‘s Avonds

De eerste stap naar meer focus begint dus vóór het slapen. Ben je eenmaal aan het einde van de dag aangekomen en hoef je deze avond ook geen taken meer uit te voeren of te verwerken? Dan is daar het moment om de oefening uit te voeren. De actieve taak van je bewuste brein zit erop.

Ga er rustig voor zitten en pak pen en papier. Schrijf op: wat wil ik bereiken?

Hou deze lijst simpel. Je kunt dit natuurlijk ook breed inzetten. Misschien schrijf je iets op wat je morgen wilt bereiken of wat je over een jaar. Het is natuurlijk wel zo dat zaken op korte termijn vaak wat concreter zijn, waardoor het makkelijker is voor je brein om je naar dat doel te brengen. Dit lijstje met punten is je focus. Het is de richtingaanwijzer voor je onderbewustzijn, dat aan de slag gaat in je slaap.

Voorbeelden van doelen:

  • Ik wil 10 nieuwe pagina’s voor mijn boek schrijven
  • Ik wil aangenomen worden bij bedrijf X
  • Ik wil twee keer in de week sporten
  • Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn kinderen

Deze doelen zijn natuurlijk zeer gevarieerd. Van concreet naar abstract, maar niets is fout. Wat het doel ook is, het gaat erom dat je deze doelen nu als focus registreert in je bewuste brein. Op het moment dat je gaat slapen, daalt deze informatie naar het onderbewuste brein. Tijdens je slaap is dit dan de laatste informatie die verwerkt wordt in het brein.

Neem ook de tijd om rustig over deze doelen na te denken. Wat wil je precies bereiken? Dit kan een lastige vraag zijn, zeker als je er nog niet eerder bij stilgestaan hebt. Denk goed na waar je graag naartoe wil werken. Misschien heb je een stille wens of komen er direct al gedachten bovendrijven. Door het op te schrijven maak je de doelen ‘echt’ en ben je er ook bewust mee bezig.

Meer focus krijgen. pak pen en papier

‘s Ochtends

Uit onderzoek blijkt dat het brein het meest creatief is op de overgang van het onderbewustzijn naar het bewustzijn. Kortom, vlak nadat je wakker wordt. De klinische creativiteit steekt dan de kop op. Dat wil zeggen dat nieuwe connecties en ideeën aangelegd worden in je brein. Na het ontwaken is de prefrontale cortex namelijk het meest actief. Daarnaast heeft je brein in het onderbewustzijn allerlei nieuwe informatie verwerkt, die je de avond voor het slapen hebt aangehaald.

Wat Waitzkin na het wakker worden direct doet is zich volledig richten op output. Hij maakt zijn hoofd leeg, juist nu vóórdat de dag begint. Maak je hoofd leeg. Laat alle gedachten even de vrije loop. Alles wat er nu voorbij komt en alle nieuwe gedachten die ontstaan over vandaag en morgen. Laat je gedachten even helemaal leeglopen op hetzelfde papier als gisteravond. Schrijf op wat er in je gedachten omgaat en houd daarbij de gestelde doelen in je achterhoofd. Zonder oordeel en zonder erop in te gaan.

Wat je absoluut niet moet doen zodra je ontwaakt, is meteen naar je smartphone grijpen. Dat is echter wel wat de meeste mensen tussen 18 en 44 jaar doet (80%). Je bent nog niet eens helemaal wakker en je stopt je brein direct vol met input, nieuwe indrukken en nieuwe informatie.

Direct de social media checken heeft daarom negatieve gevolgen voor je focus, helderheid en creativiteit.

Het geeft het brein simpelweg geen helderheid en het kan je nergens naartoe leiden. Kortom, stop met het checken van social media in de vroege ochtend.

Door alle gedachten uit te werken op papier, kom je uit bij je “uitgekristalliseerde intelligentie” zoals Waitzkin vertelt in een interview met Tim Ferriss. Uiteindelijk kom je terecht in een heldere fijne omgeving. Je ziet nu wat er toe doet en je gedachten gaan voorbij aan de chaos, die normaal gesproken jouw focus vervagen.

Nu ben je eindelijk op de plek waar goede, creatieve ideeën ontstaan en waar je beslissingen maakt. Dankzij deze heldere inzichten kun je zelf goed bepalen wat je vandaag gaat doen en hoe je dit aan gaat pakken. Op deze manier werk je naar je focuspunt: wat wil je bereiken.

Volgens organisatiepsycholoog en auteur dr. Benjamin Hardy moet je eerst mentaal zaken neerzetten, wat fysiek moet volgen:

Mental creation always precedes physical creation. Before a building is physically constructed, there’s a blueprint.”

In de basis is het belangrijk om je bewustzijn en onderbewustzijn zo te kanaliseren in de richting van je doel, zodat je jezelf fysiek in de juiste richting duwt. Het gevolg is dat je de juiste focus hebt en meer helderheid en creativiteit ervaart.

Meer focus

1-daagse cursus voor nog meer focus in je leven

Sta altijd stil bij de juiste keuzes. Kies wat je juist wel of niet moet doen. Bepaal waar je wel mee aan de slag gaat en wat je aan je voorbij laat gaat. Dat is ook waar time management om draait en wat je ook effectief kunt toepassen bij het thuiswerken. Jij bepaalt uiteindelijk zelf waar je je tijd voor vrijmaakt in het leven. Je bent tenslotte de baas over je eigen tijd. Hoe je beter om kunt gaan met tijd en hoe je nog beter de focus kunt blijven vasthouden, dat leer je in onze 1-daagse thuiswerken training. Deze training kun je individueel of met enkele collega’s volgen bij jou in de buurt.

Ook voor teams is onze cursus ontzettend interessant. Werken op afstand is namelijk ook een uitdaging. Met behulp van deze in-company training leren jullie resultaatgericht en slimmer werken, jezelf wapenen tegen tijdgebrek en omgaan met de dagelijkse stortvloed aan mails en informatie. De kernvragen van deze cursus is: hoe werk je effectief samen op afstand? Hoe spreek je anderen aan op hun verantwoordelijkheid? En online vergaderen, hoe doe je dat? Dit alles behandelen we in deze cursus. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie.