Geen keukentafel is groot genoeg om te ontsnappen aan de afleiding waarmee jij als thuiswerker te maken krijgt. Door een stilte werkplek te maken, voorkom je een hoop ellende. Hoe je er een creëert? Ideeën in overvloed: wat dacht je van scheidingswanden, een plantenmuur of (onze favoriet) een heuse tiny house in je achtertuin, maar dan speciaal gericht op thuiswerkers? Klinkt fantastisch, is het ook:

Een eigen plekkie? Graag!

Hoewel je het in het begin van de corona crisis niet heel erg vond om je werkzaamheden aan de keukentafel te verzetten, valt het je nu – maanden later – zwaar. Het is niet langer “knus” om samen met je partner in dezelfde ruimte te werken. Zeker niet wanneer hij of zij om de haverklap een een belletje pleegt terwijl jij in een Zoom-sessie zit.

Of de kids die na school thuiskomen en je vergezellen: zij aan hun huiswerk, jij aan dat rapport. Je vond het wel wat hebben. Nu sluit je je nog liever met je laptop in de badkamer op dan dat je nog één keer ‘Pap, hoe reken ik deze som uit?’ beantwoordt.

Het probleem is alleen dat je niet echt de mogelijkheid hebt om je terug te trekken. Goed, je kunt inderdaad jezelf opsluiten in de badkamer, maar om nou vanuit dáár een Zoom-sessie bij te wonen…

Je zocht daarom naar andere mogelijkheden; inspiratie om een eigen plekje te creëren zodat jij als thuiswerker niet langer last hebt van je woonomgeving. Gelukkig maar dat je bij dit artikel bent uitgekomen. Wij hebben namelijk tal van toffe tips en ideeën waarmee jou dat lukt. Kijk mee.

stilte werkplek

Waarom zou je überhaupt een stilte werkplek willen hebben?

Nou, allereerst voor al het anekdotisch bewijs dat je zojuist hierboven las: voor die bellende partner en die vraaggrage kids. Maar alle gekheid op een stokje:

Als thuiswerker moet je het hebben van je concentratievermogen. Zonder dat ben je niets, lukt je niets. Je raakt om de haverklap afgeleid, waardoor je niet alleen achterblijft in productiviteit, ook de kwaliteit van je werk laat het na. Je krijgt minder werk verzet en het werk dát je verzet is misschien waardeloos.

Heb je daarentegen de mogelijkheid om je terug te trekken in je concentratiebubbel, dan gebeurt er iets moois: je kunt je eindelijk volledig toeleggen op je werk. Geconcentreerd en wel. Ineens krijg je bergen werk verzet, maak je minder fouten, en verhip: je merkt zelfs een toename in werkplezier! Fantastisch nieuws dus. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werkgever. 

Iedere thuiswerker heeft er dan ook eigenlijk een nodig, een stilte werkplek. Zodat hij of zij zich in alle rust kan terugtrekken en kan doen waarvoor hij betaald wordt: geconcentreerd werken.

‘Oké, oké, ik ben overtuigd! Hoe creëer ik er een?’

We dachten dat je het nooit zou vragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

3 manieren om een eigen stilte werkplek te maken, thuis

Goed, zo’n stilte werkplek. Laten we er meteen één ding over zeggen: zoiets heeft helemaal niet veel geld te kosten. Het ligt er maar helemaal aan hoe gek je het wilt maken. Vaak kun je al met een flinke dosis creativiteit iets moois opzetten. Kijk om je heen en gebruik wat je hebt.

Laten we kijken naar een aantal ideeën:

Een stilte werkplek creëren door een leegstaande kamer te benutten

No sh*t Sherlock, het idee om een lege kamer in te richten als thuiswerkplek was nog niet bij me opgekomen.’ Nee, logisch. Vanzelfsprekend heb je het besef dat een kamer die nu leegstaat de ideale plek is om een thuiskantoor in te richten. We doelen dan ook meer op de onontdekte plekken:

Neem bijvoorbeeld de overloop naar de zolder. Er komt zelden iemand en het is een tamelijk ruime plek. Waarom zou je dáár geen thuiswerkplek kunnen creëren? Of de bijkeuken die je nauwelijks gebruikt, het schuurtje in je tuin of de kelderruimte die je als fitnessplek gebruikt?

Waar je werkt maakt niet uit (al denkt de Arbowet daar anders over), maar indien de nood hoog is en jij je écht wilt toeleggen op je werk, kun je overal een werkplek creëren. Zolang het jou maar de rust biedt, je afschermt van huisgenoten en je er gezond aan de slag kunt.

stilte werkplek

Een stilte werkplek creëren door middel van beschutting

Indien je niet de luxe hebt van een leegstaande ruimte of een zolder die je kunt omtoveren werk je met wat je hebt. Misschien werk je al maanden vanuit dat ene hoekje in je woonkamer: je hebt een bureau bij het raam gepositioneerd, er een bureaustoel bijgezet en voila: jouw eigen office. Dat is prima.

Ongeacht de ruimte die je momenteel gebruikt – je woonkamer, slaapkamer of de eettafel in de keuken – door slim gebruik te maken van beschutting kun je er een heuse concentratieplek van maken.

  • Maak bijvoorbeeld gebruik van verschuifbare wandpanelen. Die schuif je gedurende je werkuren dicht. Zo creëer je een afgesloten ruimte.
  • Gordijnen of bepaalde meubels (zoals kasten) dienen hetzelfde doel. Positioneer ze zo dat je jouw werkplek afschermt van de rest van je woonomgeving.
  • Ook planten kunnen dienst doen als roomdivider. Niet alleen ziet dat ontzettend tof uit, ze werken tevens geluidsabsorberend. Nog beter: ze filteren de lucht die je inademt. Je werkt dus niet alleen geconcentreerd, maar ook gezonder!

Daarbij kun je nog altijd gebruik maken van een noise cancelling headset of deze andere tips om een concentratiebubbel te creëren.

Een stilte werkplek creëren door een module te plaatsen

De klapper op de vuurpijl is volgens ons toch wel het plaatsen van een heuse thuiswerkmodule, in je achtertuin bijvoorbeeld. We kwamen ze de laatste tijd steeds vaker tegen en vinden ze erg innovatief.

Wat is een thuiswerkmodule precies? Nou, eigenlijk een soort tiny house, maar dan voor thuiswerkers. Het is een compact thuiswerkkantoor voorzien van alle gemakken: een werkplek, elektriciteit en internetbekabeling.

En het mooie? Je hoeft er geen vergunning voor aan te vragen. Je “bestelt” je module (prijs vanaf 18.900,-) en een team plaatst hem binnen één werkdag, bam, in je tuin. Zonder poespas.

En nu denk je misschien ‘oké, dat zal dan wel ogen als een lelijk tuinhuisje’, maar niets is minder waar. Neem de OPUS pod: deze thuiswerkmodule oogt fantastisch en maakt iedere achtertuin er juist mooier op.

Nee, we hebben geen aandelen en worden er ook niet voor betaald. We zijn gewoon erg fan van het product. Dit is waarom:

stilte werkplek

De pod is gemaakt van thermisch gemodificeerd hout met een levensduur van meer dan twintig jaar én is standaard uitgerust met climate control. Sorry, maar daar kan dat bureau in de woonkamer toch echt niet tegenop.

stilte werkplek

In één zin: wij zijn fan.

Zeker als timemanagement experts zijn we altijd op zoek naar slimme manieren om onze productiviteit en concentratie te verhogen. Zo’n pod in je achtertuin is er daar zeker één van. Indien je meer wilt weten over de OPUS Pod raden we je aan deze site te bezoeken.

Kortom

Genoeg manieren om aan je thuisomgeving te ontsnappen. Een stilte werkplek biedt je de mogelijkheid om eindelijk geconcentreerd aan de slag te gaan, ongeacht of je deze nu creëert door middel van een paar simpele schuifwanden of door een heuse module te laten plaatsen. Je productiviteit en concentratie zullen er in elk geval op vooruit gaan.

Wie zijn wij? | Training Effectief Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog