We kunnen er kort over zijn: thuiswerken werkt. Het maakt productiever, gelukkiger, loyaler, enthou…- ontdek het nou zelf maar! In dit artikel vind je namelijk alle voordelen van thuiswerken — backed by science. Wat vind jij het grootste voordeel?

De voordelen van thuiswerken

Jaren geleden wantrouwden veel managers het hele thuiswerken-gebeuren nog. Ze zagen het als een excuus om “maar wat aan te klooien en ondertussen het huishouden te doen.”

Totaal onterecht natuurlijk. Want door de jaren heen, en de komst van het Nieuwe Werken, heeft thuiswerken zich bewezen. Thuiswerkers bleken productiever. En dat niet alleen: onderzoek toonde aan dat ze gelukkiger en minder gestresst waren. Het aantal mensen dat vanuit huis mocht werken, steeg dan ook.

Nu, door de komst van de corona-crisis is thuiswerken helemaal niet meer weg te denken: we werken massaal thuis. Een ontzettend vervelende situatie natuurlijk, maar wél een eyeopener voor die managers die destijds schreeuwden dat thuiswerken onmogelijk was.

Ineens worden zij met de neus op de feiten gedrukt en zien in dat een teamlid wél haar functie vanuit thuis kan uitvoeren. Dat zij helemaal niet de kantjes ervan afloopt, maar juist productiever is. En die meeting? Die blijkt toch ineens overbodig.

Thuiswerken kent dus zeker wat voordelen. Mocht je nou zelf nog wat overtuiging nodig hebben, lees dan zeker onderstaande positieve effecten — backed by science.

Voordeel 1: Hogere productiviteit

Een onderzoek, uitgevoerd door Intermediair, toont aan dat de gemiddelde thuiswerker productiever denkt te zijn zodra ze vanuit huis werken.

Ruim 70% van de ondervraagden is overtuigd thuis productiever te zijn dan op het werk. Slechts 5% geeft aan op kantoor meer werk te kunnen verzetten. Het overige deel merkt geen verschil.

De toename in productiviteit verklaren zij voornamelijk door het gebrek aan afleiding door collega’s. Er zijn geen storende onderbrekingen, koffiepauzes of afleidend gebabbel op de achtergrond. Daarnaast ervaren dat ze thuis meer grip op hun concentratie hebben. Zo is het bij afleiding eenvoudiger een andere ruimte op te zoeken, dan wanneer men een vaste werkplek op kantoor heeft.

Daarnaast geeft 82% aan evenveel of slechts minder pauze te nemen dan op het werk. Ze voelen een grotere verantwoordelijkheid voor hun werk en werken daardoor vaker langer aan een taak door.

Voordeel 2: Tijdwinst

Hetzelfde onderzoek toont daarnaast aan dat 81% van de thuiswerkers het gebrek aan reistijd beschouwt als het grootste voordeel van thuiswerken. Er is immers niets beter dan het vermijden van de ochtendspits. De tijd die men immers kwijt is aan forensen (gemiddeld zo’n 37 minuten – enkel), kan een thuiswerker besteden aan andere zaken.

Daarnaast houden thuiswerkers meer tijd over doordat meetings korter – en minder vaak – plaatsvinden. Een online vergadering via skype duurt immers doorgaans minder lang. En omdat de drempel bij het organiseren van een online meeting hoger ligt, is men vaak kritischer over het nut ervan.

Voordeel 3: Hoge mate van flexibiliteit

Besluiten om vandaag een uurtje eerder te beginnen? Prima. Thuiswerken biedt je deze ruimte. Zo richt je eenvoudigweg je thuiswerkdag in op basis van je eigen planning, productiviteit en concentratievermogen — voor 63% van de thuiswerkers dé reden om de voorkeur te geven aan werken vanuit huis.

Hoewel dit tevens voor sommigen een valkuil kan zijn, blijkt het kunnen indelen van je werktijd in de praktijk goed te verlopen. Tuurlijk wordt er af en toe een wasje gedraaid en moet ook de hond zijn poten strekken; thuiswerkers halen deze tijd ruimschoots in door langer (of op andere dagen) door te werken.

Minder dan 1 op de 5 thuiswerker is thuis enkel met werk bezig. Dat is prima: even tussendoor iets doen mag, zolang je begrijpt dat de flexibiliteits-medaille twee kanten heeft.

Voordeel 4: Meer hart voor de zaak

Een onderzoek, uitgevoerd door PGi, toont daarnaast aan dat thuiswerkers niet alleen gelukkiger zijn, ook hun motivatie en loyaliteit richting het bedrijf of hun werkgever groter is dan die van hun op-kantoor-werkende-collega’s.

Thuiswerken vergt namelijk blind vertrouwen. Je baas of leidinggevende moet er immers van kunnen uitgaan dat – ondanks dat je niet fysiek aanwezig bent op kantoor – dezelfde werkzaamheden plaatsvinden. Deze verantwoordelijkheid toevertrouwd krijgen, geeft je motivatie een boost.

80% van de thuiswerkers geeft dan ook aan dat hun motivatie is gestegen sinds ze thuiswerken. 69% geeft zelfs aan dat hun ziekteverzuim hierdoor is afgenomen.

Kortom: de voordelen van thuiswerken

Thuiswerken is here to stay. En wij zijn er blij om. Niet alleen omdat het wonderen doet voor je productiviteit, het maakt je ook een gelukkigere kenniswerker — een die zich gemotiveerd én gewaardeerd voelt!

voordelen van thuiswerken op rij

Natuurlijk zijn er ook valkuilen

Thuiswerken kent natuurlijk ook zo zijn uitdagingen. Het vraagt namelijk om een andere manier van werken. Tussen teamleden onderling, maar ook richting een leidinggevende. Door te letten op een paar punten kan dit toch positief uitpakken:

  • Manage op output
    Wanneer je ‘jouw team’ niet iedere dag ziet, is het moeilijk om ze bij te staan. Een goede briefing, een helder mandaat en duidelijke resultaatafspraken stelt teamleden in staat om meer zelfstandig te werken. De vrijheid (en het vertrouwen) die men krijgt brengen wel met zich mee dat gemaakte afspraken moeten worden nagekomen. Werken op basis van output staat hierbij dus centraal.
  • Blijf communiceren
    Een andere uitdaging betreft de samenwerking op afstand. Dit vraagt om duidelijke afspraken: hoe communiceer je met elkaar, welke communicatiemiddelen gebruik je, en wanneer hebben we wel- en geen contact? Allemaal geen onoverkomelijke punten, maar wel zaken waar je afspraken over moet maken.

Deze twee punten vormen een belangrijk bestanddeel van onze training:

Het onderste uit de thuiswerk-kan halen? | Training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’

Op basis van bovenstaande punten hebben wij een reuze interessante training ontwikkelt. Eén die zich richt op het zo efficiënt en effectief mogelijk werken vanuit huis. In deze 1-daagse training leer je hoe je de balans tussen werk en privé bewaakt, hoe je online vergaderen soepel en professioneel laat verlopen, en hoe je op afstand samenwerkt met collega’s. Interessant? Volg dan deze training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’ — op locatie of bij jullie.