Je houdt tal van balletjes in de lucht. Zeker nu je thuiswerkt. En nu lukt dat op zich prima, alleen merk je dat je de laatste tijd de draad kwijt raakt; je vergeet dingen, ook ben je vaker sneller moe. Kan gebeuren, zeker nu je meer stress ervaart. Of daar iets tegen te doen is? Ja, zegt de hersenstichting: ‘train je brein’. Dat doe je door te blijven leren en te ontdekken!

Jouw brein een zeef door thuiswerk-stress?

Het is niet alsof je niets te doen hebt, nu je thuiswerkt. Zeer zeker niet. Het voelt juist alsof je het drukker hebt dan ooit tevoren. Dat is niet zo vreemd: niet alleen moet je jouw normale werkzaamheden uitvoeren, je moet ook nog eens een oogje in het zeil houden zodra het op je werk/privé-balans aankomt. Stressen, stressen dus.

Dat je de laatste tijd hierdoor dingen vergeet, vinden we dan ook niet raar. Of dat je soms dingen niet oppikt of langs je heen laat gaan. Ook niet. Dat heeft simpelweg te maken met thuiswerk-stress. Wat je daartegen kunt doen? Tegen die vergeetachtigheid, of zelfs verstrooidheid? De hersenstichting heeft er een antwoord op: je brein trainen.

(Maar niet zo als je denkt:)

Zo verbeter jij je geheugen: kennis en ervaring

In een eerder artikel schreven we over het nut en onnut van breintraining. Over wat wel werkt en wat niet. Wat bleek? Die breingames? Je weet wel: die apps en spelletjes? Ja, die werken dus niet. Wat dan wel?

Nou, het beste dat je kunt doen voor een gezond, fit en gefocust brein is je hele leven lang blijven leren. Dat zegt ook de Hersenstichting. 

Jezelf en je brein telkens blootstellen aan nieuwe vaardigheden en kennis betekent dat je hersenen nieuwe neuro-verbindingen blijven aanleggen. En dat is juist wat die grijze materie fit en soepel houdt.

Doe je namelijk te lang hetzelfde – je doet alles op de automatische piloot – dan “verstijft” je brein als ware. Alles is en voelt minder nieuw, waardoor er verbindingen in het brein verdwijnen. Je wordt vergeetachtig en ziet zaken over het hoofd.

Doe je daarentegen iets nieuws – je doet nieuwe ervaringen of nieuwe kennis op – dan prikkel je jouw brein. Je brein maakt hierdoor nieuwe neuro-verbindingen aan. Hierdoor versterk je niet alleen je bestaande neurale netwerk, maar ook je geheugen. Informatie moet ineens een nieuwe weg “bewandelen”. Dat houdt jouw grijze materie op het puntje van zijn stoel.

En ondanks dat nieuwe dingen leren natuurlijk een fantastische manier is om je brein te trainen, is kan het natuurlijk ook geen kwaad voor je persoonlijke ontwikkeling of carrièrekansen!

  • … maar ben ik daar dan niet te oud voor?” — Om iets nieuws te leren? Zeker niet!
  • Oke… maar wat nu als ik geen aanleg heb?”—  Boeit ook niet!
  • Ja, maar tijd! Ik heb het al zo druk” — Maar niet zó druk dat je niet even twee uurtjes per week vrij kunt maken. Zeker nu je thuiswerkt ben je vaak flexibel. Maak daar gebruik van!

Kortom:

Iedereen kan zijn brein trainen — ongeacht leeftijd, ervaring of planning

Dat jouw brein er met het vorderen van je leeftijd op achteruit gaat – en het dus lastiger wordt om nieuwe dingen te leren – is complete onzin. Een grote misvatting zelfs.

Goed, je brein verandert wel naarmate je ouders wordt, maar het wordt er zeker niet slechter op. Zo piekt het creatieve gedeelte van hersenen bijvoorbeeld pas rond je 50e. Een ideaal moment dus om dan creatieve vaardigheden op te pakken, zoals het onder de knie krijgen van design programma’s als Photoshop of Indesign. Of wat dacht je van dingen als fotografie of schilderen?

En neem je vocabulaire. Natuurlijk leer je een taal sneller wanneer je nog in je kinderschoenen staat, maar het taalcentrum van je brein piekt zo tussen de 50 en 60 jaar. Tijd genoeg dus, om nog een taalcursus Portugees of  Frans op te pakken.

En aanleg? Pff, overrated. Iedereen kan vrijwel alles leren, ongeacht genen of aangeboren talent. Natuurlijk zul je als je ergens aanleg voor hebt iets sneller leren, maar dat neemt niet weg dat het onmogelijk is om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Het gaat er vooral om dat je iets volhoudt. Aanleren is herhalen. Keer op keer. Op keer. Op keer.

En dat andere smoesje? Dat je te weinig tijd hebt? Bestempelen we ook als onzin. Want al heb je nog zo weinig tijd, iets nieuws leren betekent echt niet dat je een voltijd studie moet volgen. Dat jij je baan moet opzeggen om weer achter de schoolbanken te kruipen. Zeker niet. Er zijn genoeg cursussen of modules die op een vrije zaterdagmiddag je kunt volgen. Gewoon flexibel online. Ideaal, nu je thuiswerkt.

Wuif het dus niet weg, dat leren of het opdoen van nieuwe ervaringen. Je bent er nooit te oud voor en het lukt je ook heus wel om wat verloren uurtjes bij elkaar te schrapen zodat je een cursus kunt volgen. En talent? Leuk als je dat hebt, maar overbodig. 

brein trainen tips

3 manieren waarop jij je brein kunt trainen

Goed, we zeiden het al: de beste manier om je brein fris en fruitig te houden, is door te blijven leren. Door nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Wat kun je zoal doen?

1. Volg (online) cursussen en trainingen

Er zijn tal van (gratis) opleidingsmogelijkheden of websites die vol staan met open online courses. Afhankelijk van wat je wil leren, kies je wat bij jou past.

  • Wil je een specifieke vaardigheid leren, van animeren tot ondernemen, dan leer je het rechtstreeks van de pro’s via Skillshare.
  • Een nieuwe taal, leer je online via iTalki. Eén op één lessen van moedertaalsprekenden. Jij kiest tijd en locatie. Nu je thuiswerkt ontzettend handig om tussen je werkzaamheden door te doen.
  • En wat dacht je van je kennis op designgebied of webontwikkeling uitbreiden? LinkedIn Learning is een fantastisch platform dat jou daarbij helpt.
  • Het handigste is natuurlijk een cursus die inspeelt op jouw huidige situatie. Eén die je vertelt hoe je werken en communiceren op afstand optimaal laat verlopen, hoe je werkt op basis van input, en hoe je jouw werk/privé-balans bewaakt. Die cursus geven wij:

Onze 1-daagse (online) cursus Effectief Thuiswerken voor Teams behandelt bovenstaande zaken en méér. Ideaal voor jezelf, maar ook voor het hele team. Volg ‘m daarom eens, alleen of samen met je collega’s.

2. Probeer nieuwe dingen uit

Naast je kennis uitbreiden, wil je jouw brein bloot stellen aan nieuwe ervaringen. Het liefst iedere dag. Hierbij hoef je geeneens te denken aan levensveranderende dingen, zoals skydiven of het het maken van een wereldreis. Gewoon tijdens je thuiswerkdag eens een ander rondje met de hond lopen, blijkt volgens de hersenstichting al voldoende om je grijze materie in tip top shape te houden.

Iets “nieuws” doorbreekt namelijk dat vaste breinpatroon, en dát is wat je nodig hebt indien je jouw geheugen wil laten functioneren tot op de hoge leeftijd.

Een paar ideeën:

  • Probeer nu je thuis werkt eens een andere werkplek uit. Ga bijvoorbeeld in de tuin zitten of bouw de zolderkamer om zodat je een eigen flexwerkplek hebt.
  • Spendeer je lunchpauze eens anders; eet je bammetje tijdens een wandeling (kies daarbij gelijk een route die je nog nooit bewandeld hebt) of doe een korte work-out die nieuw voor je is.
  • Abonneer je op een aantal nieuwe youtube-kanalen of nieuwsbrieven die doorgaans niet in jouw straatje passen. Stel jezelf bloot aan andere denkbeelden en kom tot nieuwe inzichten.
  • Houd een online lunchpauze via Zoom met een collega waarmee je doorgaans vrij weinig contact hebt. Praat bij. Leer een (voor je brein) nieuw persoon kennen.

brein trainen hoe

3. Werk aan je conditie en daarmee aan je cognitie

Gedurende je thuiswerkdag zit je een groot deel van de dag stil. In je bureaustoel. Nu hoeven we je natuurlijk niet te vertellen dat dat niet het allerbeste is voor je lichaam en conditie, maar dat het ook daadwerkelijk effect heeft op je brein wist je misschien niet.

Voldoende beweging blijkt een ontzettend krachtige manier om je brein te trainen. Zo zorgt het er namelijk voor dat je nieuwe neurale netwerken aanmaakt tussen hersencellen. Informatie “stroomt” hierdoor beter, waardoor jij informatie sneller en langer opslaat.

Het mooie? Het kost je slechts een half uur per dag. En dat is prima te doen, gedurende je werkzaamheden.

  • Sta ieder half uur even op en beweeg 5 minuten. En die tijd mag je opvullen met push-ups, maar gewoon een glaasje water halen voldoet ook. Zolang je maar uit die stoel komt.
  • Overweeg daarnaast om je lunchpauze wandelend door te brengen. Ontzettend gezond. Stel als doel echt die 10.000 stappen te behalen.
  • Ook tijdens je werkzaamheden kun je de boel even wakker schudden: met deskercizes; oefeningen die je aan je bureau kunt doen zonder op te staan. Ideaal tijdens een lange Zoom-sessie.
  • Volg digitale sportlessen. Tussendoor twintig minuutjes yoga of aan het eind van je werkdag even flink zweten met wat Bodypump; er zijn tal van (gratis en betaalde) manieren om ook thuis iets aan sport te doen.
  • Track je sportgewoonten (met een aantal apps) Op die manier houd je het langer vol en blijf je ook tijdens het thuiswerken fit, actief én productief.

Kortom

Er zijn tal van manieren om je brein in topconditie te houden. Nu je dan ook (veel) vanuit huis werkt, is het wellicht  mogelijk (en nodig!) om daar eindelijk eens aandacht aan te schenken. Dat kan door verschillende (online) cursussen te volgen, jezelf dagelijks bloot te stellen aan nieuwe dingen en lekker te bewegen. Je zult merken dat je hiermee niet alleen brein een plezier doet, maar ook je humeur en productiviteit.

Succes!

brein trainen_

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog