Natuurlijk wil je een fantastische ouder zijn én ook op je werk een tien met een griffel verdienen. Toch is dat als thuiswerker lastig wanneer zowel werk als privé door elkaar heen lopen. Hoe voorkom je dat je tekort schiet? Of jezelf gek maakt door (je eigen) hoge verwachtingen? Een controversiële oplossing: leg de lat lager. Je hoeft én kunt niet altijd excelleren in je werk- en privéleven (en dat is oké!). 

Combinatie werk en gezin te zwaar?

Wanneer je regelmatig thuiswerkt merk je als geen ander dat de grenzen tussen werk en privé vervagen;

Zo stoort je partner jou geregeld tussen je werkzaamheden door, trekken je kinderen je aan je mouw terwijl jij aan een concentratieklus werkt of word er een pakketje bezorgd, uitgerekend wanneer jij in een call zit met een belangrijke klant.

Andersom geldt dat ook:

Zit je ‘s avonds net lekker op de bank, belt een collega je met een werkgerelateerde vraag, je checkt op zaterdagochtend toch nog even je werkmail of je besluit om je zondag op te offeren aan dat project.

Met andere woorden: werk is privé en privé is werk. Hoewel die flexibiliteit lekker kan zijn, kan dit ook voor een verstoorde werk/privé-balans zorgen. Ineens merk je dat de combinatie werk en gezin te zwaar is, zeker wanneer je thuiswerkt.

En daar voel jij je schuldig over. Want een werktelefoontje beantwoorden wanneer net je kind in stopt? Voelt vervelend. Evenals je laptop een uur eerder dichtklappen om met je gezin te zijn. Hoe ga je daar nou mee om? Zonder in te leveren op één van de twee gebieden?

Combinatie werk en gezin 3

Je legt de lat zelf te hoog, zegt onderzoek

Een onderzoek, uitgevoerd door een internationaal platform voor ouders, oppassers en gastouders, toont aan dat het gevoel van tekortschieten (door een verstoorde werk/privé-balans) vooral tussen de oren zit.

70% van de ondervraagden geeft namelijk aan dat de druk die zij ervaren vooral door henzelf wordt gecreëerd. Het is dus niet zo dat jouw baas het onmogelijke van je verwacht – of je collega’s, kinderen of partner – maar jijzelf.

Jij wil een tien halen wanneer het op werk aankomt (zonder in te leveren op privé),
Jij wil een tien halen wanneer het op je gezin aankomt (zonder in te leveren op werk).

Niet alleen is dat onmogelijk, je maakt je er zelf gek mee. Door iets slimmer met je verantwoordelijkheden om te leren gaan, zaken uit handen te geven én de lat iets lager te leggen (op beide fronten), kun je hier gezond mee leren omgaan.

Enkele tips:

1. Ga voor quality time

Eén van de eerste dingen die cursisten tijdens onze cursus Timemanagement leren is dat productiviteit niet gelijk staat aan het aantal uren dat je ergens in stopt; je project wordt niet drie keer zo goed wanneer je er drie keer zo lang aan werkt.

Dat lijkt een logische conclusie; toch blijkt dat in de praktijk bij de meeste kenniswerkers niet door te dringen; je stopt extra uren in een project, maakt overuren, werkt tot in de avonden door en offert soms zelfs een zaterdagochtend op.  Dit gaat niet alleen ten koste van je energie en tijd, maar ook van je privé- of gezinsleven.

Wanneer je de druk wil verlagen en niet langer het gevoel wil hebben dat de combinatie werk en gezin te zwaar is, begin hier dan.

Focus je niet langer op de tijd die je ergens in stopt, maar zoek naar manieren om jouw kwaliteit te verhogen; hoe krijg jij méér gedaan in minder tijd? ‘Aanwezigheid’ (fysiek of mentaal) zegt namelijk niets over het resultaat.

Ga daarom voor quality time, in je werk én bij je gezin. Je werkt liever één uur met volle concentratie aan een klus, dan dat je een middag maar wat aanmoddert. Net als dat je liever met je gezin één uur een leuke activiteit uitvoert, dan dat je een middag langs elkaar heen loopt.

Kortom: het zijn niet die uren die je ergens aan besteedt, maar wat je (samen) in die tijd doet.

Combinatie werk en gezin 3

2. Durf te compenseren

Veel te vaak werk je middagen en avonden door; ‘het werk moet af’. Hoewel dit zeker een goede mentaliteit is, wil je er voor waken dat je hier niet te zeer in doorslaat. Die uren en avonden hebben namelijk niet alleen invloed op jou (op je slaap, stressniveau, werkgeluk en gezondheid), maar ook op je privé-omgeving.

Durf daarom gebruik te maken van de flexibiliteit die jij als thuiswerker geniet; werk je een keer een weekend door, neem dan in de week erna een dag vrij. Voel je daar ook zeker niet schuldig over.

Je kunt hier ook structureel op inzetten; wanneer je merkt dat je de combinatie werk en gezin te zwaar vindt, als thuiswerker, richt je werkuren en -dagen dan zo in dat je ze kunt combineren:

Begin bijvoorbeeld iedere ochtend een uurtje eerder en sla je laptop rond de middag al dicht zodat je tijd met je kinderen kunt doorbrengen. Dat betekent dat je soms een keer in de avond een project moet oppakken; daar teken je dan voor.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

3. Focus je op je kerntaken

Ongeacht of het op je privéleven of jouw werk aankomt; het komt te vaak voor dat je een hoop onnodig werk op je neemt. Van extra projecten tot aan online meetings, van voetballes tot aan etentjes — wanneer je het gevoel hebt dat je werk en gezin moeilijk kunt combineren, kijk dan eens naar wat je kunt schrappen.

Om het meeste uit je tijd te halen, wil en hoef jij namelijk niet alles op je te pakken. Integendeel.

Je zal merken dat wanneer jij je focust verschuift naar de taken, mensen, projecten en activiteiten die de meeste waarde opleveren, je niet alleen productiever, maar ook vele malen gelukkiger wordt.

Vraag je daarom eens af of je werkelijk wekelijks die meetings wil bewonen, wanneer ze jou niets opleveren. En die ad hoc klussen van collega’s? Je hebt betere dingen te doen.

Ook privé geldt dit: wil je werkelijk iedere week twee playdates voor je kinderen, voetballes, balletles én pianoles regelen? Of kan dit ook een onsje minder? En wil je eigenlijk wel in het schoolbestuur zitten of zou je dat misschien kunnen schrappen voor wat meer ademruimte?

Focus je op de 20% die verantwoordelijk is voor 80% van het resultaat en geluk.

Combinatie werk en gezin 3

4. Geef zaken uit handen

Natuurlijk kun je niet alles schrappen; er zijn nou eenmaal dingen die moeten gebeuren, hoe vervelend ze ook zijn. Toch betekent dit niet dat jij je in allerlei bochten moet wringen, vaak kan een ander bijspringen; denk aan collega’s, je partner of familie.

En nee, dat is niet erg;

Wanneer je namelijk merkt dat de combinatie tussen werk en gezin te lastig wordt, kan dit een teken zijn dat je teveel dingen op je bordje hebt liggen. Misschien omdat je bang bent om zaken uit handen te geven; je doet het liever zelf, bent bang dat anderen het minder goed zullen uitvoeren of denkt dat om hulp vragen gezichtsverlies betekent.

Probeer dat toch te doen. Delegeren stelt jou in staat je te focussen op de werkelijk belangrijke dingen (grote projecten op je werk of je gezin). Durf daarom om hulp te vragen of zaken door te schuiven.

Dit kan betekenen dat je het maandelijks factureren aan een collega overlaat. En het beantwoorden van sollicitaties? Dat kan iemand in een junior-functie ook. Bespreek dat en delegeer het, zodat jij je op jouw kerntaken kunt richten.

Bedenk ook waar je in je privéleven het slimmer kunt aanpakken; kunnen opa en oma misschien één dagje in de week bijspringen? Heb je baat bij een extra dag opvang? Zou een schoonmaakster of tuinman de druk kunnen verlichten? Moet je jouw partner wellicht aanspreken op zijn verantwoordelijkheden? Kortom: ook wanneer het op je privéleven aankomt, zijn er vast dingen waar jij je niet langer over hoeft te bekommeren. Besteed het uit. Vraag hulp. Ontspan.

5. Leg de lat ietsjes lager

Hoe hard het ook klinkt, aan het eind van de dag zul je zien dat het gevoel van tekort schieten vooral tussen de oren zit. Waarschijnlijk doe je het goed, zowel op je werk als thuis. Door de lat ietsjes lager te leggen – vooral voor jezelf – zul je dit zelf ook inzien.

Je kunt niet altijd een dikke tien leveren op je werk, en dat hoeft ook niet.

Je kunt niet altijd een dikke tien leveren in je privé-leven, en ook daar hoeft het niet.

Uiteindelijk gaat het erom dat je de tijd en energie die je hebt, bewust besteedt aan de juiste mensen en projecten. Daarvoor zul je moeten kappen met randzaken en overige verplichtingen die slechts energie slurpen dan opleveren.

Wanneer je dat een tijdje doet, met bovenstaande tips in je achterhoofd, zul je zien dat je alles op z’n pootjes terecht komt.

  • Ga dus voor quality time.
  • Durf je uren te compenseren.
  • Focus je op je kerntaken (- en personen).
  • Durf te delegeren of om hulp te vragen.
  • Wees iets minder streng naar jezelf toe.

Combinatie werk en gezin 3

Meer lezen over een gezonde werk/privé-balans?

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog