Is dit al de zoveelste zaterdag die opgaat aan je werk? En merk je dat je ‘s avonds ook steeds vaker doorwerkt omdat jouw werk anders gewoon blijft liggen? Tijd om jouw ‘druk, druk, druk’ eens onder de loep te nemen: waardoor ontstaat het en hoe voorkom je dat jij je telkens overvraagd voelt? Lees het in dit artikel.

Druk drukker drukst? We hebben het hier niet over het bekende boek ‘Druk’, maar voer iets waar iedereen zich in herkent. Soms zijn er weken waarin de projecten en mooie kansen zich blijven aanbieden. Als thuiswerker werk je vaak op basis van output, dus dit kan betekenen dat je dan meer uren werkt dan normaal. Je werkt een avondje langer door of besteedt je zaterdagochtend aan die nieuwe klant. Het zij zo; thuiswerken biedt je de flexibiliteit om je uren zelf in te delen en soms zul je gewoon even moeten aanpoten.

Merk je echter dat je structureel avonden en weekenden doorwerkt, omdat je het anders allemaal niet afgerond krijgt, dan zul je kritisch moeten kijken naar wat er aan de hand is: 

  • Ligt er inderdaad teveel werk (of ga je niet efficiënt met je tijd en aandacht om)?
  • Word je inderdaad overvraagd (of neem je ieder project maar aan, zonder kritisch de tijd versus het resultaat af te wegen)?
  • Vreet deze klus inderdaad teveel tijd (of weet je niet goed wat je moet doen of waar te beginnen)?
  • Werk je inderdaad avonden door (of ben je gedurende je werkdag gewoon niet productief genoeg)?
  • Blijft je opdrachtgever of leidinggevende jouw bordje maar overladen (of ben je niet assertief genoeg om ‘nee’ te zeggen)?

Harde, confronterende vragen die jij je zeker moet stellen. Vaak is het namelijk niet een kwestie van daadwerkelijk druk zijn, maar eerder van druk voelen

Dat merken we ook in de training Thuiswerken: cursisten ervaren druk, maar zodra we eenmaal alle werkzaamheden in kaart brengen, blijkt het wel mee te vallen. Wat is druk? Het is voor hen vooral de wijze waarop ze hun werk organiseren en hoe ze met afleiding omgaan, waardoor zij zich ‘druk, druk, druk’ voelen. 

Daarom enkele tips om meer rust te ervaren:

Druk druk druk

1. ‘Help, er ligt teveel werk!’

Druk en zo door een te groot takenpakket?

Stel dat er écht teveel werk ligt. Dat kan. Je schakelt dan een tijdje een extra tandje bij. Blijkt nu dat het structureel is, dan zul je ergens moeten gaan schrappen. Je hebt namelijk maar een beperkte hoeveelheid tijd en energie, je zal daarom moeten kiezen wat wél en niet jouw aandacht verdient. 

Dat kan betekenen dat je dus bepaalde projecten of klanten moet laten vallen. Of dat je zaken moet delegeren of outsourcen. Misschien moet je ‘nee’ zeggen op toekomstige projecten. Hoe dan ook, je zal jouw werkzaamheden moeten vergelijken met je functie eisen of je beschikbare tijd. 

Wanneer blijkt dat de zaken niet overeenkomen, ga je een gesprek aan met je klant of leidinggevende. Bespreek of de klus prioriteit heeft, of het per se door jou moet gebeuren. Misschien ben je wel in je functie gegroeid en behoort die klus eigenlijk geeneens meer tot jouw takenpakket. 

Kortom: je zal een gesprek moeten voeren én vaker ‘nee’ moeten te zeggen tegen dingen die voor jou geen “hell yes” zijn. 

2. ‘Help, ik zie door de bomen het bos niet meer!’

Druk druk druk door gebrek aan overzicht?

Een andere reden voor het ervaren van druk, kan het gebrek aan overzicht zijn. Je ervaart dat er teveel ligt, weet niet goed waar te beginnen of wat er precies van je gevraagd wordt. Daardoor ontstaat het gevaar dat je lukraak projectenen en klussen oppakt. 

In plaats van naar te kijken wat werkelijk urgent is en dus jouw aandacht nodig heeft, kies je de klussen uit die het eenvoudigst uit te voeren zijn of die het hardst om jouw aandacht schreeuwen. Hierdoor ben je wel ontzettend druk bezig, maar blijkt aan het eind van de week dat die belangrijke klus alsnog is blijven liggen!

Zou je daarentegen overzicht hebben en dus weten welke afspraken, klussen en verantwoordelijkheden prioriteit hebben, dan kun je veel beter kiezen waaraan je vandaag gaat werken. Je hebt dan de mogelijkheid om op basis van overzicht een planning te maken. 

Dat is ook de reden waarom we in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ je uitgebreid vertellen hoe het opstellen en bijhouden van een timemanagementsysteem werkt. Dat heb je nodig, wil je eindelijk rust en overzicht ervaren.

Zo’n timemanagementsysteem bestaat, heel kort door de bocht, uit slechts twee dingen: één agenda waarin je al je afspraken en grote klussen bewaart, en één takenmanager waarin je al je kleine klussen zet. 

Indien je als thuiswerker je telkens druk, druk, druk voelt, is dat zeker iets om je in te verdiepen: zet een timemanagementsysteem op zodat je weet wat er ligt.

Je leest er meer over in het boek, maar deze artikelen helpen je ook op weg:

Druk druk druk

3. ‘Help, ik word telkens gestoord!’

Druk druk druk door anderen

Een andere indringende oorzaak voor het ervaren van onrust is dat je als thuiswerker regelmatig onderbroken wordt. Heb jij je net lekker vastgebeten in dat rapport, krijg je weer een Teams-melding of belt een collega je met een langdradig verhaal. Het kan dan lastig zijn om daar geen gehoor aan te geven of om niet verder op haar “dringende” vraag in te gaan.

Toch zul je hier heel strikt in moeten worden, wil je uiteindelijk toekomen aan je eigen werkzaamheden. Besef dat je niet op ieder verzoek hoeft in te gaan; je hoeft niet alle online-meetings bij te wonen, je hoeft niet telkens bereikbaar te zijn. Zeker niet wanneer je aan een klus met hoge prioriteit werkt. 

Zet jouw werkzaamheden op de eerste plek. Pas zodra je jouw belangrijkste taken hebt kunnen afronden, is er ruimte voor verzoeken van anderen. Je zal merken wanneer je minder snel reactief gedrag vertoont, dat ‘druk, druk, druk’ gevoel afneemt.

Zet je telefoon daarom eens op stil en check ‘m pas op gezette tijden. Ook je mailbox kun je pauzeren en pas na de lunch checken. Chatmeldingen en andere notificaties leg je ook het zwijgen op. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat jij jouw focus kunt vasthouden.

Prikkels uit je werkomgeving zul je daarbij ook zoveel mogelijk moeten elimineren. Draag tijdens je werkzaamheden bijvoorbeeld een noise cancelling headset, sluit de deur van je werkkamer en maak afspraken met je privé-omgeving. 

In deze artikelen vertellen we je meer over het bewaken van je concentratie als thuiswerker:

Dagelijks zulke tips en handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Druk druk druk

Kortom: van ‘drukdrukdruk’ naar rust en overzicht

Veel op je bordje hebben liggen is soms wel eens lekker. Wanneer je daarentegen structureel de avonden en de weekenden doorwerkt, trek je aan de bel: ‘is het daadwerkelijk zo druk of ervaar ik dat alleen maar? En waardoor komt dat?’ 

Vaak zul je zien dat het slechts tussen je oren zit en dat je met meer overzicht, rust en structuur de oplossing bieden. Ga daarom slimmer met prikkels om en breng je werkzaamheden in kaart. Mocht er dan alsnog druk blijven bestaan, ga dan eens het gesprek aan. Wellicht kun je zaken schrappen of ben je allang niet meer binnen je straatje bezig. 

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog