We hebben er allemaal weleens last van: geen motivatie om ergens aan te beginnen. Omdat de zon schijnt en je veel liever naar het strand gaat. Of omdat je tegen een klus opziet, want het is zo’n grote monsterklus. Of je gaat veel liever terug in bed, om nog wat te slapen en de rest van de dag die spannende Netflix-serie te kijken waar je helemaal in zit. Bingewatchen is veel leuker dan die ene opdracht doen. Wat ga je doen: geef je toe aan je verlangens, of is het beter om door te zetten en je vast te bijten in hetgeen waar je 0% zin in hebt? 

Laten we eerst kijken wat motivatie (en een gebrek eraan hebben) is, wat de oorzaken zijn en hoe je wel weer aan de slag gaat. Trust us, je voelt je geheid beter als je toch jezelf aanslingert om te doen wat je moet doen, in plaats van doelloos rond te zappen op de bank. Jij blij, je baas blij, iedereen blij.

Wat komt aan bod:

  1. Wat is motivatie?
  2. Extrinsieke of intrinsieke motivatie
  3. Waarom motivatie belangrijk is
  4. De oorzaken van een gebrek aan motivatie
  5. 10 tips om de motivatie voor je werk te stimuleren
  6. Conclusie: motivatie is handig en te faken
  7. Mensen vroegen ook over motivatie

Wat is motivatie?

De Dikke Van Dale omschrijft motivatie als ‘beweegredenen’ en ‘drijfveer’. Het is een verlangen om actie te ondernemen, een drijfveer om ergens aan te beginnen. Vind je de taak erg leuk om te doen? Dan is het verlangen groot om eraan te beginnen. Maar wanneer je een taak niet zo leuk of saai vindt, is de kans groot dat je er geen zin in hebt. Je kunt geen motivatie voor school hebben, geen motivatie om te sporten, geen motivatie om iets in het huishouden te doen, of om te werken. In dit artikel gaan we dieper in op motivatie op werk en hoe je dit weer krijgt.

Geen motivatie

Extrinsieke of intrinsieke motivatie

In de wetenschap gaan ze uit van twee vormen van motivatie: intrinsiek en extrinsiek. Bij extrinsieke motivatie voel je een stimulerende prikkel van buitenaf. Zoals het krijgen van salaris (katsjing) en een bepaalde status krijgen. Maar ook je ouders die vroeger tegen je schreeuwden omdat je geen motivatie voor school had. Arme ouders die jouw puberbrein probeerde te stimuleren om toch je diploma te halen. 

Bij intrinsieke motivatie heb je een prikkel, een drijfveer van binnenuit. Bijvoorbeeld topsporters die voor goud gaan op de Olympische Spelen. Een fotograaf die het perfecte plaatje wil schieten. Je begint Japans te leren, omdat je het leuk vindt om een nieuwe taal te leren. Je schildert of tekent in je vrije tijd, als uitlaatklep van je creativiteit. Wanneer je geen intrinsieke motivatie voelt om iets te doen, is het lastig om iets vol te houden. 

Waarom motivatie belangrijk is

  • Het is brandstof om je aan te sturen om actie te ondernemen. 
  • Zonder motivatie is het moeilijk je doelen te behalen. Motivatie geeft je energie en doorzettingskracht om je dromen te bereiken. 
  • Nieuwe dingen leren en zelfontwikkeling gaat niet vanzelf, motivatie helpt je hierbij.
  • Het geeft je een goed gevoel, je voelt je energiek, betrokken en het geeft je een positief zelfbeeld. 
  • Het is nodig om goede prestaties te leveren op werk of tijdens het sporten. 

9 oorzaken van een gebrek aan motivatie

Oké, je weet nu dat motivatie handig is voor het functioneren in je leven. Maar hoe komt het dat je geen motivatie hebt? Er zijn verschillende redenen mogelijk. Lees ze door en kijk welke je herkent.

1. Je werktaken passen niet bij je

Je vindt je werk saai. Je doet iedere dag hetzelfde en je zit op het randje van een bore-out. Je hebt weinig tot geen werkdruk, er zijn geen deadlines die je moet halen. Van hogerhand wordt bepaald wat je doet en je hebt er zelf geen inbreng in. Hierdoor heb je geen motivatie om te werken

2. Je werkomstandigheden zijn niet optimaal

Hoewel thuiswerken heel fijn is omdat je niet meer hoeft te reizen naar je werk, is het soms ook wel erg eenzaam. Het voelt alsof je het allemaal in je eentje doet. Hierdoor voel je je niet zo betrokken bij je collega’s en het bedrijf waarvoor je werkt. 

3. Je krijgt geen opbouwende feedback te horen

Als er iets mis is met je werk, krijg je voor je gevoel de wind van voren van je collega’s of leidinggevende. Auw, dat is niet fijn. En als je wel iets goed doet, is er radiostilte. Doordat je geen waardering krijgt, voel je ook geen motivatie om je werk te doen. 

4. Je twijfelt aan je kunnen

Misschien heb je niet genoeg kennis over het werk wat je doet, waardoor je veel moeite hebt met je werktaken. Of heb je überhaupt het gevoel dat je je werk niet goed doet. Faalangst ligt om de hoek te loeren en strijdt met je motivatie om aan de slag te gaan met de taken die je te doen hebt. Je bent bang dat je het niet goed doet, of hebt last van het imposter syndrome. 

5. Je hebt een burn-out

Wanneer je het gevoel hebt veel te veel op je schouders te moeten dragen en te veel to do’s hebt, werkt dit niet motiverend. De kans is juist groot dat je taken uitstelt. Je hebt er simpelweg de puf niet voor. Door je burn-out heb je geen zin meer om te werken. Bespreek dit met je bedrijfsarts, want je hebt rust nodig en moet langzaam weer opbouwen om weer aan de slag te kunnen gaan. 

6. Je hebt mentale gezondheidsproblemen

Geen motivatie vanwege een depressie is ook een mogelijkheid. Daarnaast zijn angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen vaak de oorzaak van geen motivatie voor werk. Al je energie wordt opgeslokt door je mentale problemen, waardoor er geen ruimte is voor iets anders. Zoek professionele hulp om je te helpen bij je depressie of angsten. 

7. Je bent toe aan verandering

Je bent 50 jaar en je hebt geen zin meer in werken. Misschien sta je niet meer te trappelen, omdat de werkdruk te hoog ligt en je de nieuwe veranderingen niet meer kunt bijbenen. Of je hebt juist te weinig uitdaging en leert niets nieuws meer. In beide gevallen is het tijd voor een verandering op je werk of bij een nieuwe werkgever. 

8. Je hebt buiten je werk om problemen

De laatste tijd loopt je relatie niet zo goed. Of is er iets met je kinderen aan de hand, waardoor je mentaal minder ruimte hebt en nergens meer zin in hebt. Je hebt een huis gekocht en nu blijkt er van alles mis mee te zijn, waardoor jullie in geldproblemen komen. Het enige waar je nog aan denkt, zijn je privéproblemen. Daardoor is de motivatie voor werk ver te zoeken. 

9. Je doelen zijn niet duidelijk

Sommige doelen lijken heel specifiek te zijn, maar motiveren je niet om ermee aan de slag te gaan. Je hebt bijvoorbeeld het doel om betere resultaten te behalen op werk. Maar welke resultaten bedoel je dan? Hoeveel wil je verbeteren? Welke strategieën pas je toe om het gewenste resultaat te behalen? 

Geen motivatie

10 tips om de motivatie voor je werk weer te stimuleren!

Je bent niet de enige die zich afvraagt hoe je weer motivatie krijgt op het werk. Psycholoog, gedragswetenschapper en expert van intrinsieke motivatie, Ayelet Fischbach, merkte dat ze gedemotiveerd was. Tijdens haar promotieonderzoek in de jaren 90 merkte ze dat ze niet meer gefocust was op haar doel. Ze deed onderzoek naar motivatie en ontdekte dat er nog maar weinig studies over waren gedaan. 

Even een experimentje. Pak eens een schaar en een vel papier met daarop vijf vormen getekend. Knip deze vijf vormen uit. Yes, je mag weer even lekker kleuteren. Geef de vormen een cijfer, waarbij je één zet op de vorm die je als eerste uitknipt. Lees pas weer verder als je dit gedaan hebt. Niet valsspelen. 

Zie je een verschil in de uitgeknipte vormen? Waarschijnlijk heb je de eerste vorm netjes langs de randen uitgeknipt, de laatste vorm ook, maar de vormen daartussen slordig. De meeste mensen doen dit volgens Fischbach en is een goed voorbeeld van het ‘middenprobleem’.

In het begin bij het stellen van een doel ben je waanzinnig gemotiveerd. Denk maar eens aan het begin van het jaar. Net als ieder jaar heb je goede voornemens opgesteld. Je wilt afvallen, door vaker te sporten en gezonder te eten en je wilt komende zomer X aantal kilo’s kwijt zijn. De eerste week gaat lekker, je bent de drempel over en je maakt meteen vooruitgang. De weegschaal laat zien dat je afvalt. Maar na een paar weken zakt je enthousiasme in. Je werkt er minder hard voor, je zegt het sporten soms af, eet vaker ongezond. En vlak voordat het zomer is, raak je weer gemotiveerd om aan de slag te gaan met de overtollige kilo’s #summerbody. 

Tips voor motivatie geeft Fischbach in haar boek ‘Get it done’. Waaronder een paar van deze tips. 

1. Stel meetbare doelen op

Iedereen stelt doelen op, denk maar aan het willen afvallen in het nieuwe jaar, stoppen met roken of meer werkplezier hebben. Het probleem met de meeste doelen, is dat ze niet goed geformuleerd zijn. Volgens Fischbach is dit een heel belangrijk punt. Hoe je het doel formuleert, beïnvloedt je motivatie. Maak je je doelen concreet, dan heb je meer motivatie om te werken aan het doel. 

Fischbach deed een experiment. Ze liet een groep MBA-studenten bieden op het gesigneerde boek van een bekende econoom. Het bod was gemiddeld 23 dollar. Een vergelijkbare groep studenten liet ze bieden op een stoffen tas met hetzelfde boek. Deze groep bood gemiddeld 12 dollar. Waarom? De studenten kregen geen goed gevoel bij het betalen van een hoog bedrag voor een stoffen tasje waarbij je een boek cadeau kreeg. Het middel had dus een negatieve uitkomst op het doel. 

Wat is je concreet je doel? Niet ‘Ik wil groeien binnen mijn vakgebied’, maar: ‘Het komende kwartaal ga ik opleiding X volgen om meer vakkennis te krijgen’. 

2. Maak het leuk voor jezelf om je intrinsieke motivatie te stimuleren

Over intrinsieke motivatie hadden we het eerder al. Het is de innerlijke drive die ervoor zorgt dat je tot actie overgaat. Het is belangrijk dat het doel wat je stelt ook iets is wat je zelf graag wilt bereiken. Je wilt bijvoorbeeld geld sparen om een nieuwe auto te kopen. Of je wilt Italiaans leren, omdat je een vakantiehuisje in Italië wilt kopen. 

Naast het stellen van het doel, is het belangrijk dat de weg ernaartoe leuk blijft. Zo deed Fischbach een experiment die dit heel goed laat zien. Ze gaf een groep mensen de keuze om te luisteren naar ‘Hey Jude’ van The Beatles of een alarm van een minuut. Ze koppelde een geldbedrag aan deze opties, waarbij het geldbedrag voor het alarm hoger was. Veel mensen kozen voor het alarm, omdat het meer geld opleverde. De groep die hiervoor koos, had daarna echter wel vaker spijt van hun keuze. Behalve waarschijnlijk de mensen die een hekel hebben aan The Beatles 😉

Conclusie van dit experiment:

De weg naar je doel (die langer is dan de euforie die je ervaart tijdens het behalen van je doel) is bepalend. Dus hoe maak je de weg leuker? Bijvoorbeeld door leuke muziek op te zetten bij het uitvoeren van die ene werkklus. Of samen met collega’s werken aan een project en dus vaker een online meeting houden. Koppel een beloning aan het doen van die ene taak, zoals daarna een ommetje te doen. 

Geen motivatie

3. Maak verstandige beslissingen voor de lange termijn

Wanneer je iedere beslissing afzonderlijk bekijkt, zie je vaak niet de negatieve impact ervan op de lange termijn. Die ene taak uitstellen om na het weekend te doen, omdat je er nu geen zin in hebt. Een groot stuk taart eten op een doodnormale dag, moet een keertje kunnen, toch? 

Fischbach waarschuwt voor het gevaar van het opeenstapelen van bepaalde beslissingen. Stel je elke keer je werk uit, dan heeft dat uiteindelijk gevolgen voor je planning en deadlines. Of wanneer je telkens verleid wordt om junkfood eten te eten, heeft dat effect op de lange termijn voor je lichaam. 

Het is daarom belangrijk om beslissingen te maken die gaan over een langere periode. Je besluit bijvoorbeeld om een maand lang geen werk uit te stellen. Of je bepaalt wat je de komende week wilt eten, zodat je niet meerdere keren op de dag voor de keuze staat om iets gezonds of ongezonds te halen. 

4. Monitor je vooruitgang

Er komt een punt dat je vindt dat het niet snel genoeg gaat, waardoor je ongemotiveerd raakt. Door je voortgang bij te houden, zie je je progressie heel duidelijk. En het zien van je progressie helpt je om voldaan te voelen over het werk wat je voor het doel hebt verzet. 

Schrijf daarom tussendoelen op, zodat je op de kortere termijn al iets te vieren hebt. Houd dagelijks de voortgang bij, bijvoorbeeld in de app Habit Tracker. Het geeft een heel fijn gevoel om weer iets van je lijstje af te vinken, omdat je het gedaan hebt. 

5. Ontdek wat je leuk vindt aan je werk

Heb je geen motivatie meer voor je werk? Maak dan een lijstje van de taken die je vaak moet doen. Schrijf op wat je wel leuk vindt om te doen en bespreek met je leidinggevende of je daar meer van kan gaan doen. Focus ook meer op de elementen die je leuk vindt van je werk. Aan bepaalde taken die we minder leuk vinden, bijvoorbeeld administratie of een achterstand van e-mails bijwerken, ontkomen we niet. Maar door de nadruk te leggen op de taken die je wel leuk vindt, zijn die vervelende taken minder erg. 

Geen motivatie

6. Maak de beslissing van tevoren

Stel dat je een nieuwe telefoon wilt. In de winkel kun je direct een iPhone 15 meenemen. Of je wacht zes maanden tot een luxere uitvoering van de iPhone 16. 

Veel mensen kiezen ervoor om nu al een nieuwe telefoon mee te nemen. Maar verandert de keuze als je ook op de iPhone 15 nog vijf maanden moet wachten? Vaak kiezen mensen dan om te wachten op de iPhone 16. Als beide keuzes nog ver weg zijn, maakt een maand extra wachten niet uit. De luxere uitvoering, waarmee je meer kunt doen, weegt dan zwaarder mee in je beslissing. 

Fischbach stelt dat je met meer geduld verstandige keuzes maakt. Plan daarom al vooruit, zodat een snelle beloning minder verleidelijk is. 

7. Samenwerken om doelen te bereiken

Heb je geen motivatie tijdens thuiswerken? Het is ook lastig om jezelf te motiveren als je in je eentje werkt. Probeer meer samen te werken om doelen te bereiken. Stel samen met een collega uit je team doelen en werk hier samen aan. Door samen te werken vorm je een band, inspireer je elkaar en motiveer je elkaar om door te gaan. 

8. Houd jezelf voor de gek en doe alsof

Als je je motivatie voor je werk kwijt bent, helpt het soms door jezelf voor de gek te houden. Het werkt een beetje hetzelfde als je boos bent en toch gaat glimlachen. Door het glimlachen voel je je een stukje beter. Hetzelfde is met ergens geen zin in hebben, maar doen alsof je er zin in hebt. Je wacht niet tot de motivatie op wonderlijke wijze aandient, maar je doet alsof je gemotiveerd bent. 

9. Thuiswerken en geen motivatie? Hanteer de tien minuten regel

Heb je een taak waar je als een berg tegenop ziet? Omdat je bang bent dat het te moeilijk is bijvoorbeeld? Begin er gewoon aan, met of zonder zin. Dit doe je door de tien minuten regel te hanteren. Je spreekt met jezelf af dat je tien minuten met de taak aan de slag gaat. Na de tien minuten vraag je jezelf of je wilt stoppen of door wilt gaan. Meestal wil je doorgaan, omdat je merkt dat het eigenlijk hartstikke meevalt. 

10. Verzin waarom iets wel lukt

‘Ik heb het nog nooit gedaan’, ‘Het is vast te moeilijk’ of ‘Ik heb hier de skills niet voor’. Als je twijfelt aan je eigen kunnen, heb je al een lange lijst bedacht waarom het je niet zal lukken. Deze negatieve gedachten helpen je niet om jezelf te motiveren

Nu draai je het om. Bedenk waarom het je wel gaat lukken, waarom je wel slaagt. Het helpt je om in te zien dat je gedachten niet altijd waar hoeven te zijn en geeft je bewijzen waarom je wel een opdracht goed afrondt. 

Geen motivatie

Conclusie: motivatie is handig en te faken

Motivatie is handig voor het behalen van je doelen en presteren, zowel op werkvlak als privé. Dit bestaat uit intrinsieke en extrinsieke motivatie. Je gebrek aan motivatie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door persoonlijke problemen, saaie werktaken of te veel hooi op je vork. Het stellen van meetbare doelen, deze opsplitsen in tussendoelen en het leuker maken van werken aan je doelen, geeft je productiviteit een boost. Door de strategieën in dit artikel toe te passen, los je niet alleen je huidige motivatieproblemen op, maar ook die in de toekomst. Voor je het weet sta je op je werk bekend als Miss of Mister Motivatie en draai je voor geen enkele taak, hoe uitdagend of saai dan ook, je hand niet meer om. 

Cursus Thuiswerken helpt je weer op weg

Drukke agenda’s, rennen van hot naar her en een veeleisende baan; het is heel normaal dat je je motivatie verliest. Onze Time Management cursus helpt je om slimmer en effectiever met je tijd om te gaan, zodat je gestructureerd werkt. En dat helpt je weer om je motivatie te hervinden. 

Tijdens de cursus leer je praktische technieken die je helpen om je dag beter te plannen en je doelen scherper te stellen. We bieden je tips waarmee je niet alleen efficiënter werkt, maar ook meer plezier en voldoening uit je werk haalt. Wacht niet langer en schrijf je in voor onze eendaagse Time Management cursus.

Volg ons op social media voor meer tips!

Volg je ons nog niet op Instagram of Pinterest? Doen! Op onze social media krijg je namelijk allerlei handvaten op het gebied van timemanagement. Daarnaast delen we handige tips, zodat je jouw communicatieskills op hoger niveau tilt. Of meld je aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je wekelijks de laatste artikelen overzichtelijk in je inbox. 

Lees ook ons boek: Elke dag om 15.00 Uur Klaar en maak zo kennis met onze belangrijkste inzichten uit onze trainingen. Hierdoor werk je niet harder, maar juist slimmer en ben je sneller klaar met je werk.

Geen motivatie

Mensen vroegen ook over motivatie

  • Waarom heb ik nergens motivatie voor?

    Een gebrek aan motivatie kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan eentonige taken, gebrek aan erkenning, twijfels aan jezelf, burn-out of een bore-out, mentale gezondheidsproblemen of onduidelijke doelen. Check wat de mogelijke oorzaken zijn in jouw situatie om zo doelgericht stappen te nemen om je motivatie terug te vinden.

  • Waarom verlies ik motivatie?

    Dit kan ontstaan door factoren zoals saaie of betekenisloze taken, gebrek aan zelfwaardering, een ongezonde werkomgeving, zelftwijfel, stress, mentale gezondheidsproblemen, persoonlijke zorgen of vaag geformuleerde doelen. Door te achterhalen welke specifieke oorzaak op jou van toepassing is, is het mogelijk om gericht de oorzaak aan te pakken. 

  • Waarom heb ik nul motivatie?

    Dat je nul motivatie hebt, kan komen door een combinatie van factoren:

    • Verveling door eentonig werk
    • Ongunstige werkomstandigheden
    • Gebrek aan waardering van je leidinggevende of collega’s
    • Twijfels over je eigen capaciteiten
    • Stress of een burn-out
    • Mentale gezondheidsproblemen
    • Persoonlijke zorgen
    • Geen specifieke doelen hebben
  • Hoe motiveer je jezelf?

    Motiveer jezelf door duidelijke en haalbare doelen te stellen. Maak een concreet stappenplan om de doelen te bereiken. Zorg dat je taken leuker maakt, door bijvoorbeeld beloningen te koppelen aan het voltooien van taken, of door muziek te luisteren tijdens het werk. Monitor je vooruitgang om gemotiveerd te blijven en vier de kleine successen. Werk met anderen om elkaar te inspireren en te motiveren.

  • Waarom heb ik geen motivatie om dingen te doen?

    Een gebrek aan motivatie om dingen te doen, kan voortkomen uit verveling door saaie taken. Maar ook:

    • Stress of een burn-out
    • Negatieve werkomstandigheden
    • Geen erkenning krijgen
    • Zelftwijfel
    • Mentale gezondheidsproblemen
    • Onduidelijke doelen
    • Persoonlijke zorgen

    Deze factoren kunnen je energie en enthousiasme wegnemen. 

  • Hoe kan ik mijn motivatie terugvinden?

    Om je motivatie terug te vinden, begin je met het stellen van concrete en haalbare doelen. Maak een plan om je doelen te bereiken. Focus op de positieve aspecten van je taken en maak ze leuker door beloningen eraan te koppelen of samen met anderen te werken. Monitor je voortgang om de kleine successen te vieren. Zorg dat je een goede balans hebt tussen werk en ontspanning om stress te verminderen en je energie te herstellen.

  • Wat zijn enkele effectieve technieken om gemotiveerd te blijven?

    Effectieve technieken om gemotiveerd te blijven, is het stellen van duidelijke en haalbare doelen. Splits taken op in kleinere stappen en beloon jezelf voor behaalde mijlpalen. Maak de taken leuker door het luisteren van muziek of samen te werken met iemand. Gebruik de tien minuten regel om te beginnen met een uitdagende taak en visualiseer je einddoel om jezelf eraan te herinneren waarom je het doet.

  • Hoe kan ik mijn motivatie behouden tijdens moeilijke tijden?

    Zoek steun bij vrienden, familie of collega’s en vraag ze om je aan te moedigen. Stel realistische doelen en focus je op kleine stappen vooruit. Vier de kleinste successen. Zorg dat je een goede balans tussen werk en ontspanning hebt om stress te verminderen. Visualiseer hoe je je voelt na het halen van je einddoel en herinner je eraan waarom je bent begonnen.

  • Waarom verlies ik vaak motivatie na een tijdje?

    Het verlies van je motivatie na een tijdje is heel normaal. Je aanvankelijke enthousiasme ebt weg, misschien wel omdat je doelen te vaag of te ambitieus zijn. Onverwachte obstakels, gebrek aan erkenning en mentale of fysieke vermoeidheid dragen hier een steentje aan bij. Door je doelen specifiek en haalbaar te maken, je voortgang bij te houden, jezelf regelmatig te belonen en ondersteuning te zoeken, houd je je motivatie beter vast.

  • Welke rol speelt zelfdiscipline in motivatie?

    Zelfdiscipline en motivatie zijn nauw met elkaar verbonden, maar vervullen wel verschillende rollen. Motivatie is de drijfveer die je in beweging zet en je enthousiast maakt. Zelfdiscipline is een constante kracht die ervoor zorgt dat je je doelen blijft nastreven, zelfs als de motivatie afneemt. Motivatie helpt je beginnen, discipline helpt je door te gaan.

  • Wat moet ik doen als ik totaal geen motivatie meer heb?

    Het is heel normaal om soms een dip in je motivatie te ervaren. Begin klein en stel haalbare doelen op, zodat je jezelf niet overweldigt. Start met de tien minuten regel. Je begint tien minuten aan de klus waar je geen zin in hebt. Na tien minuten vraag je jezelf of je moet stoppen of doorgaan. Waarschijnlijk kies je het laatste, de moeilijkste stap heb je namelijk al gezet: het beginnen.

  • Hoe beïnvloedt mijn omgeving mijn motivatie?

    Je omgeving heeft veel invloed op je motivatie. De mensen om je heen inspireren, motiveren of ontmoedigen je juist. De fysieke omgeving speelt ook een rol bij je motivatie. Zo helpt het om te werken in een opgeruimde en inspirerende ruimte, dan in een rommelige ruimte.

  • Hoe kan ik gemotiveerd blijven op het werk?

    Om gemotiveerd te blijven op je werk, is een goede balans tussen uitdagingen en beloningen nodig. Stel voor jezelf haalbare doelen op en vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Zoek naar manieren om je werk betekenisvol te maken, door het aan grotere doelen te verbinden. Wissel taken af en neem tijd om ook met collega’s te praten. Zorg goed voor jezelf: slaap genoeg, eet gezond en beweeg regelmatig. Reflecteer op wat je motiveert en kijk of je je werktaken hierop aan kunt passen.

Wie zijn wij? | Cursus thuiswerken

We zijn bij Tijdwinst.com gespecialiseerd in slimmer (samen)werken, thuis of op kantoor. Deze kennis delen we door (online) trainingen door het hele land aan te bieden. We geven trainingen op onder andere het gebied van thuiswerken, feedback geven, assertiviteit en tijdmanagement. Nieuwsgierig? Bekijk onze websites of blogs en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.