Thuiswerken is fijn, maar kent ook zo zijn uitdagingen. Het vraagt om een andere manier van werken, tussen teamleden onderling, maar ook richting een leidinggevende. Door de valkuilen te her- en erkennen kan dit toch positief uitpakken. Leer beter omgaan met de stress die thuiswerken soms oplevert — dankzij 1 oplossing.
Thuiswerken is fantastisch, máár…
Thuiswerken kent tig voordelen. Zo zou het je productiever maken, meer gemotiveerd en zelfs gelukkiger. We zijn en blijven er dan ook fan van. Echter, we willen ook eerlijk zijn: thuiswerken is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms is het ronduit een vervelend:
- Wanneer je bijvoorbeeld net een skype-call in gaat en de postbode een pakketje komt bezorgen — ‘argh’.
- Wanneer je net aan die concentratieklus wil beginnen en je dochtertje besluit om luidkeels een scène uit een Disneyfilm na te spelen — ‘argh!’
- Wanneer je net je laptop dicht slaat omdat je extra vroeg bent begonnen en je leidinggevende toch nog belt met een spoedje — ‘ARGHHH!’.
Op zo’n momenten wens je dat je ‘gewoon’ op kantoor was. Als vanouds. Dat je geen afleidende privé-prikkels hebt en ‘gewoon’ je werk kunt doen, om vervolgens de kantoordeuren achter je dicht te trekken en naar huis te forensen. Kortom: dat je niet te maken hebt met de stress die je soms door thuiswerken hebt.
Door je bewust te worden van de nadelen van thuiswerken, kun je op deze stress anticiperen. Leer daarom de valkuilen kennen (en ontdek wat je er tegen kunt doen!).
Valkuil 1: Stukje menselijkheid verliezen en eenzaamheid
Werk je vanuit huis dan vindt de communicatie grotendeels digitaal plaats. Meestal via een paar vaste kanalen: chat, e-mail en online meeting tools. En hoewel je op die manier uitstekend taken, updates en reports kunt doorspreken, werkt het wel wat vervreemdend. Via de online communicatie tools communiceer je vooral over zakelijk dingen. Er is geen plek om in je mail te benoemen dat je een leuk weekend hebt gehad. En je kunt tijdens een skype-call niet vooraf even bijkletsen, zoals dat ook bij de koffieautomaat gebeurt.
Nee, jij bent aangewezen op geschreven of digitale informatie. Casual small talk zit er niet in. Niet alleen mis je hierdoor een stuk menselijk contact, je verliest ook de band met het bedrijf en je collega’s uit het oog. Hierdoor ga je je na een tijdje als een ‘machine’ voelen — je werkt alleen nog maar, verwerkt informatie en input zonder een keer een luchtig gesprek te hebben. Ineens blijken die koffiepauzes die je eerst als onproductief bestempelde toch waardevol…
Valkuil 2: Onderbrekingen en multitasking
Veel bedrijven verlangen van hun teamleden dat ze gedurende het thuiswerken constant bereikbaar zijn via chat of een andere direct message tool. Op die manier kunnen collega’s even digitaal ‘binnenwippen’ met een vraag of issue, net als wanneer je gewoon op kantoor zou zijn. Niet alleen is dat in beide gevallen ontzettend storend, het zorgt ook voor een bepaalde onrust bij de thuiswerker:
Er wordt verwacht dat je gelijk reageert zodra er een berichtje binnenkomt. Immers, waarom niet? Het is niet alsof je iets anders aan het doen bent. Jij bent aan het werk, dus je kunt prima reageren. Dat is de heersende gedachten.
Helaas voel jij je hierdoor genoodzaakt om telkens de chat te checken. Zelfs tijdens lunch. Je wil immers niet de illusie wekken dat je thuis maar wat aanmoddert of teveel pauzes neemt. Doordat jouw collega’s je daarnaast niet fysiek zien, kunnen ze totaal niet inschatten of dit wel of niet het goede moment is om te storen. Wellicht werk je net gefocust en wel aan een concentratietaak. Of ben je al in contact met een ander teamlid omdat ook zij een vraag had. Voordat je het weet manage je drie chatgesprekken tegelijkertijd en liggen je eigenlijke werkzaamheden weg te rotten.
Valkuil 3: Overbelasting
Er zijn een aantal manieren om iemands productiviteit te meten. Zo kun je uitgaan van resultaten (wat heeft iemands werk opgeleverd?) of het proces (wat heeft iemand gedurende een tijd gedaan?).
En hoewel er natuurlijk altijd iets van resultaat moet zijn, wordt er op de werkvloer ook veelal gekeken naar iemands proces; hoe ging hij met die klant om of welke ideeën droeg zij tijdens de vergadering aan? Dit wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk die klant binnenhaalde of dat haar ideeën op de lange termijn bruikbaar waren. Er is aandacht voor.
Werk je vanuit huis dan mis je dit stukje. Er wordt voornamelijk gekeken naar wat jij hebt geproduceerd. Naar je output. Niemand ziet immers dat je werkt, dus wordt er iets van resultaat verwacht als aanduiding dat je ook daadwerkelijk bezig bent geweest.
Dat kan frustrerend zijn. Je kunt je haast verplicht voelen om aan het eind van de dag iets tastbaars te realiseren, ook al heb je je de hele dag over een probleem gebogen. Hierdoor werk je misschien aan een extra taak, ook al staat die niet op de planning. Of werk je langer door, ook al zit je werkdag erop. Iets dat op de lange termijn tot overbelasting en zelfs burn-out kan leiden.
Valkuil 4: Verstoorde work/life-balance
Wanneer je een groot deel van de dag thuis bent, kan bij je gezin en familie het idee ontstaan dat je beschikbaar bent. Je bent immers fysiek aanwezig, dus waarom zou je niet even gelijk de vaat kunnen doen? Vooral kleine kinderen vinden het maar moeilijk te bevatten dat mama of papa geen tijd heeft om te spelen:
Dit kan onbewust tot spanningen leiden. Binnen de relatie of het gezin, maar ook bij jezelf. Jij wil immers ook tijd niet telkens ‘nee’ moet verkopen omdat je aan een rapport moet werken. Toch moet het, je bent immers aan het werk. En dat stopt helaas niet altijd om klokslag vijf uur. Zo zul je soms een avond moeten doorwerken of tijdens het weekend. Misschien ontvang je net zodra je aan de eettafel zit een dringend telefoontje — zaken die stuk voor stuk leiden tot ‘blurring’. De grenzen tussen jouw beroeps- en privéleven vervagen, waardoor je het gevoel krijgt dat je altijd ‘aan’ staat.
Valkuil 5: Minder carrièremogelijkheden
Wanneer je veel of altijd vanuit huis werkt, ben je minder zichtbaar binnen het bedrijf. Hierdoor kom je minder snel in aanmerkingen voor promoties of andere werkgerelateerde kansen in vergelijking met ‘de collega’s op kantoor’. Ontzettend vervelend en onterecht. Dat jij vanuit huis werkt wil namelijk niet zeggen dat je onproductief of minder waardevol voor het bedrijf bent. Integendeel: vaak is je productiviteit juist hoger dan die van je op-kantoor-werkende collega. Jij verdient daarom net zo goed dezelfde lof en beloningen. Helaas verzinnen wij niet de regels en zul je hiermee rekening moeten houden wanneer je langdurig vanuit huis werkt.
Hoe omgaan met deze stress? 1 oplossing
Het lijkt nu misschien alsof we thuiswerken in een slecht daglicht zetten. Zeker niet. We zijn – en blijven – ontzettend grote fans van werken vanuit huis. De voordelen wegen namelijk tig keer zwaarder dan bovenstaande valkuilen. We willen je er echter alleen bewust van maken dat er twee kanten van de medaille bestaan.
Het goede nieuws? Aan die slechte kant van de medaille valt iets te doen:
- Zo kun je een betere balans tussen werk-en privézaken vinden. Hierdoor ervaar je niet alleen minder stress, je houdt ook nog energie over voor je gezin, familie en vrienden.
- Je kunt beter leren communiceren op afstand. Zodat jij weer grip krijgt op de wijze waarop zaken worden besproken. Iets dat zeker de samenwerking met je collega’s ten goede komt.
- Heldere afspraken leren maken zodat je gericht aan de slag kunt. Leren hoe je resultaten laat zien zodat je binnen het bedrijf zichtbaar blijft.
- En wat dacht je van beter leren omgaan met interrupties en afleiding? Cruciaal wil je autonoom en professioneel vanuit huis werken.
En hoe je al die bovenstaande punten leert? Simpel: bij ons. Wij bieden je namelijk een 1-daagse training aan waarin je moeiteloos leert thuiswerken:
De 1-daagse training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’
Hier vertellen we je hoe je op een efficiënte manier communiceert met collega’s, leidinggevenden en klanten. Daarnaast komen ook zaken als werken op basis van output, het managen van je werkzaamheden en het bewaken van je focus en concentratie aan bod — punten waarmee je bovenstaande valkuilen in één klap van tafel veegt. Dus, waar wacht je op? Wil jij leren hoe om te gaan met stress, schrijf je dan snel in.