Is 6 uur slaap genoeg? We kennen allemaal wel die opscheppers en time management gurus die beweren dat ze genoeg hebben aan enkele uren slaap (“vier uurtjes, hooguit vijf en dan een koude douche!”). Uit onderzoek blijkt dat dit belachelijk is. Misschien heeft een hoogbejaarde persoon genoeg aan 5 uur slaap, maar zelfs dat is zeldzaam. In dit artikel zullen we uitleggen waarom voldoende uren slaap belangrijk zijn en hoe je kunt berekenen hoeveel uur slaap jij nodig hebt. 

Wat komt aan bod?

 1. Opscheppen over korte nachten?
 2. Hoeveel slaap heb je nodig?
 3. Ontdek jouw aanbevolen slaapuren
 4. De gevolgen van onvoldoende slaap
 5. Is het erg als ik mijn slaapuren een keer niet haal?
 6. Conclusie: “hoeveel slaap heb je nodig?”
 7. Veelgestelde vragen over ‘Hoeveel slaap heb je nodig?’

Opscheppen over korte nachten? Wij zijn niet onder de indruk

Hoeveel uur slaap is het beste? Het ligt aan wie je het vraagt. Tijdens een gesprek over het aantal uren slaap geef jij aan dat je echt 8 uur nodig hebt om de volgende dag productief te kunnen zijn. Je gesprekspartner – een heuse “doorpakker” – daarentegen beweert “dat 5 uur slaap meer dan genoeg is”. Zelfs na zo’n korte nachtrust claimen ze nog steeds hartstikke productief te zijn. Tenminste, dat beweren ze.

Maar niets is minder waar. Een productieve dag hebben na een korte nacht is simpelweg niet mogelijk. Het is stoere praat. Niets meer, niets minder.

Als je maar 4 uur geslapen hebt, houd je jezelf voor de gek. Misschien is die ene presentatie nu wel af, maar na slechts 4 uur slaap heeft dit absoluut geen positieve invloed op je productiviteit. Zowel je lichaam, brein als emoties ervaren de gevolgen van zo’n korte nachtrust. En het belangrijkste: we kijken echt niet naar je op.

We kijken niet naar je op, omdat je jouw waardevolle uren hebt opgeofferd om tot laat door te werken. Sterker nog, we zien vooral iemand die geen productieve dag tegemoet gaat, iemand die steeds meer koffie nodig heeft en die gedurende de dag steeds prikkelbaarder wordt.

Is 5 uur slaap genoeg? Nope.

Hoeveel slaap heb je nodig? Wetenschap geeft antwoord

Hoeveel slaap nodig per leeftijd? Is 6 uur slaap te weinig? Uit een uitgebreid meta-onderzoek van de Sleep Foundation blijkt dat de vraag “hoeveel slaap heb je nodig?” niet eenduidig te beantwoorden is met een standaard 7 tot 8 uur per nacht. Het is iets complexer dan dat. Op basis van meer dan 300 studies presenteert de Sleep Foundation het volgende advies:

Hoeveel slaap heb je nodig

Hoeveel slaap heb je nodig per leeftijd?

Slaapbehoeften variëren dus volgens leeftijd: De 8-urennorm is niet altijd van toepassing.

 • Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een pasgeboren baby van 0 tot 3 maanden heeft bijvoorbeeld 14 tot 17 uur slaap nodig. Naarmate de baby ouder wordt, neemt het aantal uren langzaam af. 
 • Voor tieners is 8 tot 10 uur slaap nodig, 
 • terwijl dit vanaf 18 jaar afneemt tot 7 tot 9 uur. 
 • Ook als volwassene heb je dus 7 tot 9 uur slaap nodig. 

Hoewel het acceptabel is om af en toe een uurtje meer of minder te slapen, is het niet verstandig om hiervan een gewoonte te maken. Dat zal simpelweg niet goed uitpakken.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat een beperkte nachtrust van slechts 4 à 5 uur niet verstandig is. Pas wanneer je de leeftijd van 65 jaar of ouder hebt bereikt, zou je mogelijk genoeg kunnen hebben aan 5 uur slaap. Desondanks wordt het zelfs op die leeftijd niet aangeraden om dit dagelijks te doen. 

Hoeveel slaap per nacht? Als volwassene met een drukke baan heb je echter zeker 7 tot 9 uur slaap nodig om de volgende dag productief te kunnen zijn. Het is cruciaal om dit in gedachten te houden en de nodige slaapuren te waarborgen voor optimale prestaties.

Ontdek jouw aanbevolen slaapuren: personaliseer jouw slaapritme

Hoewel het vorige advies nuttig is, is het uiteindelijke aantal slaapuren voor iedereen uniek. Om jouw ideale slaapduur te bepalen, moet je het advies van The Sleep Foundation personaliseren en experimenteren totdat je het juiste aantal uren vindt dat bij jou past. Volg de volgende 4 stappen:

 • Stap 1: Begin met het bepalen van de aanbevolen slaapuren volgens het onderzoek van The Sleep Foundation. Als je tussen de 18 en 64 jaar oud bent, wordt er in feite aangeraden om 7 tot 9 uur slaap te krijgen. Dit vormt het startpunt voor jouw experiment.
 • Stap 2: In de eerste week begin je met het laagste aanbevolen aantal uren, bijvoorbeeld 7 uur voor een volwassene. Houd dit aantal uren een aantal dagen aan.
 • Stap 3: Evalueer elke dag hoe je je voelt. Hoe word je wakker? Ben je nog steeds moe en verlang je naar meer slaap gedurende de dag? Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, is de kans groot dat je meer slaapuren nodig hebt.
 • Stap 4: Verhoog in dat geval je slaapduur met een half uur totdat je merkt dat je voldoende uitgerust bent en je je energiek voelt gedurende de dag.

Kortom, hoeveel uur slaap heb je nodig? Het vereist wat experimenteren om jouw optimale slaapduur te ontdekken. Voor de ene persoon kan 7 uur voldoende zijn, terwijl een ander wellicht 8,5 uur nodig heeft om de volgende dag uitgerust te ontwaken. Het is belangrijk om hierachter te komen. Als je structureel te weinig slaapt, kan dit nadelige gevolgen hebben. Neem dus de tijd om jouw ideale slaapuren te achterhalen en zorg goed voor jezelf.

De gevolgen van onvoldoende slaap: waarom voldoende rust belangrijk is

Een tekort aan slaap kan zowel op korte als lange termijn nadelige gevolgen hebben. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze gevolgen en te realiseren dat voldoende slaapuren essentieel zijn om de dag goed door te komen, niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Hier zijn 4 gevolgen die optreden bij een gebrek aan slaap:

1. Verminderde besluitvorming

Onderzoek van de Universiteit van Massachusetts heeft aangetoond dat mensen die twee uur minder slapen dan de aanbevolen hoeveelheid slechtere beslissingen nemen. Aan de andere kant bleek dat degenen die voldoende uren slaap hadden gehad aanzienlijk betere keuzes maakten.

2. Problemen met onthouden en nieuwe informatie leren

Onderzoek van de Universiteit van Notre Dame heeft aangetoond dat een tekort aan slaap ook invloed heeft op het geheugen. Het wordt moeilijker om nieuwe informatie te absorberen, omdat de verwerking ervan trager verloopt en de nieuwe informatie minder goed kan worden onthouden.

3. Verstoord emotioneel evenwicht

Een gebrek aan slaap kan leiden tot veranderingen in het emotionele evenwicht. Je kunt prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verhoogde emotionele gevoeligheid ervaren. Dit kan invloed hebben op je relaties en algemene welzijn.

4. Verminderde cognitieve prestaties

Onvoldoende slaap heeft ook een negatieve invloed op de cognitieve prestaties. Je kunt moeite hebben om je te concentreren, je reactievermogen kan afnemen en je alertheid kan verminderen. Dit heeft directe gevolgen voor je productiviteit en prestaties gedurende de dag.

Het is belangrijk om deze gevolgen serieus te nemen en voldoende aandacht te besteden aan een goede nachtrust. Door voldoende te slapen geef je jezelf de beste kans om optimaal te functioneren en gezond te blijven, zowel op korte als lange termijn.

5. Minder controle over emoties

Onderzoek wijst uit dat een gebrek aan slaap ook invloed heeft op de regulatie van emoties. Het brein heeft namelijk moeite om de emoties van de afgelopen dagen goed te verwerken. Dit kan leiden tot opgehoopte emoties, wat kan resulteren in onverwachte uitbarstingen of het onderdrukken van emoties. Op de lange termijn kan dit leiden tot angst- en stressstoornissen, waardoor de situatie nog verder verslechtert.

6. Verslechterde gezondheid

Een onderzoek van de Yale School of Medicine toont aan dat een tekort aan slaap ook negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Naast het feit dat een gebrek aan slaap je vatbaarder maakt voor ziektes en je zwak en misselijk kan laten voelen, zijn er ook ernstigere gevolgen. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, verminderd libido, huidproblemen, gewichtstoename en een verhoogd risico op het ontwikkelen van Alzheimer op latere leeftijd.

Gedurende de dag bouwt het lichaam gifstoffen op, die tijdens de slaap worden afgevoerd. Bij een tekort aan slaap of een slechte nachtrust heeft het lichaam onvoldoende tijd om deze gifstoffen af te voeren, waardoor ze zich ophopen. Dit vergroot de kans op de genoemde gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om slaaptekort te voorkomen, aangezien niemand ziek wil worden, toch?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Is het erg als ik mijn slaapuren een keer niet haal?

Is 9 uur slaap genoeg? Wat als ik te weinig krijg? Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet zonder gevolgen is als je een keer niet voldoende slaap krijgt. Zelfs een enkele nacht met minder slaap kan leiden tot de eerder genoemde gevolgen. Het kan resulteren in het opbouwen van een slaapachterstand. Het is eigenlijk nodig om het gemiste uur slaap op een ander moment in te halen. Als je dit niet doet en de volgende dag nog eens 2 uur minder slaapt, bouw je in feite een slaapachterstand van 3 uur op.

Het is dus belangrijk om te proberen een slaapachterstand te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, kun je proberen de gemiste uren op een ander moment in te halen. 

Dit kan bijvoorbeeld door middel van een powernap, een dutje overdag, of simpelweg door wat eerder naar bed te gaan. Het is een manier om je lichaam de broodnodige rust te geven en de opgebouwde slaapachterstand geleidelijk in te halen.

Conclusie: “hoeveel slaap heb je nodig?”

Hoeveel slaap heb ik nodig? Het verschilt dus. Voldoende slaap is van essentieel belang is om nare gevolgen te voorkomen. De aanbevolen hoeveelheid slaapuren varieert afhankelijk van je leeftijd, maar het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken hoeveel slaapuren voor jou persoonlijk voldoende zijn. Het is belangrijk om je aan dit aantal slaapuren te houden en te streven naar het vermijden van een slaapachterstand. Mocht je toch een slaapachterstand opbouwen, probeer dan de gemiste uren op een ander moment in te halen.

Onthoud dat een goede nachtrust cruciaal is voor je algehele welzijn en functioneren. Zorg goed voor jezelf en slaap lekker!

Hoeveel slaap heb je nodig

Verder lezen over de effecten van onvoldoende slaap?

Slapen… het is ontzettend belangrijk. Niet alleen om die nare gevolgen van onvoldoende slaap te voorkomen, maar ook om de volgende dag productief en uitgerust te zijn. Daarom delen we graag meer informatie over dit onderwerp om je te helpen. Ben je benieuwd hoe je gemakkelijker uit bed kunt komen of hoe je sneller in slaap kunt vallen? Neem dan eens een kijkje in de volgende artikelen:

Of lees ons e-book ‘Beter slapen, slimmer Werken’ — gratis én boordevol slaaptips!

Mensen vroegen ook

Na hoeveel uur slaap ben je uitgerust?

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft om uitgerust te zijn, kan dus variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen. Dit is echter een gemiddelde en individuele behoeften kunnen verschillen. Sommige mensen voelen zich uitgerust na slechts 6 uur slaap, terwijl anderen misschien wel 9 of meer uur nodig hebben. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren om te bepalen hoeveel slaap je persoonlijk nodig hebt om je uitgerust te voelen.

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

Hoeveel rem slaap heb je nodig? De hoeveelheid diepe slaap die iemand nodig heeft, varieert ook van persoon tot persoon. Diepe slaap is een fase van de slaapcyclus waarin het lichaam herstelt en regenereert. Over het algemeen wordt aangenomen dat volwassenen ongeveer 20-25% van hun totale slaaptijd in diepe slaap moeten doorbrengen om optimaal uitgerust te zijn.

Gemiddeld duurt een slaapcyclus ongeveer 90 tot 120 minuten, waarbij de diepe slaap voornamelijk in de eerste helft van de nacht plaatsvindt. In de loop van de nacht neemt de hoeveelheid diepe slaap af en neemt de REM-slaap (de fase waarin dromen optreden) toe.

Het is echter belangrijk op te merken dat de slaapbehoeften en -patronen kunnen verschillen tussen individuen. Sommige mensen hebben mogelijk meer diepe slaap nodig om zich uitgerust te voelen, terwijl anderen minder nodig hebben. Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te letten op de kwaliteit van je slaap in plaats van je strikt te richten op een specifieke hoeveelheid diepe slaap.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Hoeveel slaap heb je nodig

Meer weten? Volg een training Thuiswerken

Het voordeel van thuiswerken is inderdaad dat je wellicht wat langer in bed kunt blijven liggen, omdat je geen reistijd meer hebt. Het is echter belangrijk om te beseffen dat voldoende slaapuren nog steeds nodig zijn om thuis productief te kunnen werken. Het gevaar bestaat dat je door het ontbreken van vaste werktijden veel later naar bed gaat.

Naast praktische tips over voldoende slaap kunnen we je ook informeren over het efficiënter omgaan met je kostbare tijd, zodat je ’s nachts niet hoeft door te werken om een rapport af te krijgen. In onze 1-daagse training “Thuiswerken” leren we je alles hierover. We reiken je praktische tips, tools en technieken aan om je werkdag efficiënter in te delen. Deze training kun je individueel volgen, samen met enkele collega’s of als team.

Op deze manier kun je niet alleen zorgen voor voldoende slaap, maar ook je werktijd beter benutten en balans creëren tussen werk en rust. Neem de controle over je tijd en geniet van een productieve en evenwichtige thuiswerkomgeving!

Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog