Eerder zag je elkaar dagelijks op de werkvloer. Je vroeg naar elkaars weekend bij het koffiezetapparaat, lunchte samen, maakte soms een wandeling en rende tussen het werken door van meeting naar meeting. Nu thuis én op kantoor werken bij veel bedrijven de standaard is, ligt dat anders. Hoe behoud je een teamgevoel bij samenwerken op afstand

Het is geweldig dat het er is: Teams, Zoom, Google Meet en Skype. En überhaupt dat we thuiswerken massaal omarmen. Nooit meer in de file staan ‘s ochtends, maar in je joggingbroek achter de computer plaatsnemen voor de eerste ochtendmeeting na een enkele reis van hooguit tien meter (van je bed naar de werkkamer). Allemaal ideaal! Maar die thuiswerkdagen hebben ook een keerzijde. Want hoe voorkom je dat jij en je collega’s allemaal op een eigen eiland zitten en het gevoel van een team volledig kwijt zijn?

Wat is een teamgevoel en waarom is het belangrijk?

Bij hockey- en voetbalteams is het essentieel: teamgevoel creëren. Je moet de bal naar elkaar overspelen, gebruikmaken van elkaars kwaliteiten en samen punten scoren. De behaalde resultaten zijn duidelijk een teamprestatie.

Op de werkvloer ligt dat bij elke organisatie anders. Als je gezamenlijke targets hebt, is het duidelijk: je moet samenwerken om iets te bereiken. Maar ook als je meer individueel taken krijgt toegespeeld, is teamgevoel essentieel.

Teamgevoel

Teamgevoel gaat over je samen ergens voor verantwoordelijk voelen, ieder de kans geven om zijn kwaliteiten in te zetten en zo samen een resultaat behalen. 

Teamgevoel creëren is om meerdere redenen belangrijk:

  • Goede communicatie met collega’s is essentieel om productief te werken en jouw persoonlijke doelen te behalen. Je hebt soms dingen nodig van je collega’s; soms hebben zij iets van jou nodig. Wel zo fijn als jullie dan goed op elkaar ingespeeld zijn en dus kort en bondig kunnen communiceren om tot de kern te komen.
  • Teamgevoel creëren zorgt voor een fijnere werksfeer. Je voorkomt er kliekjesvorming (of nog erger: geroddel) mee, zorgt ervoor dat collega’s aan elkaar denken in plaats van alleen aan hun eigen belang, en dat ze verantwoordelijkheden niet klakkeloos op elkaar afschuiven.
  • Door teamgevoel leer je collega’s beter kennen, en zij jou. Je hebt meer persoonlijk contact in plaats van dat het alleen over werk gaat. Ook dat draagt bij aan meer werkplezier.
  • Als jullie samen dingen oppakken, levert dat betere prestaties op dan wanneer iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten. Je kunt ieders kwaliteiten gebruiken em de juiste taken bij de juiste persoon neerleggen.

Maar ja, hoe blijf je een team met thuiswerken?

Normaal gesproken dragen die koffiezetapparaatgespreken, de meetings, de gezamenlijke lunches en de schaarse teambuilding-uitjes (weet je nog, die kookworkshop?) bij aan het teamgevoel versterken. Maar hoe doe je het als je een aantal dagen per week vanuit huis werkt en als hetzelfde geldt voor je collega’s? Samenwerken op afstand werk vaak hartstikke efficiënt, maar komt het teamgevoel niet altijd ten goede.

Hoe kun je dan toch het teamgevoel versterken? Stop met zoeken op de teambuilding Wikipedia-pagina naar allerlei creatieve ideeën. Deze 7 tips helpen je om ook op thuiswerkdagen het contact met je team niet te verliezen.

Teamgevoel bij thuiswerken creëren doe je zo!

Het allerbelangrijkste: blijf juist bij thuiswerken in contact. Goed voor het teamgevoel op afstand én goed tegen het kluizenaarsgevoel.

Tip 1. Niet mailen en appen, maar bellen

Heb je iets ingewikkelds te bespreken? Of wil je je collega vragen iets te doen waarvoor de uitleg niet in twee zinnen te geven is? Pak de telefoon. Dat is niet alleen efficiënter dan in de pen kruipen voor een ellenlange mail (die bij de ander toch op de eindeloos hoge nog-te-lezen-stapel belandt en dus een tijdje op een reactie moet wachten). Nee, het is ook goed om elkaar soms echt te spreken.

Wist je dat bellen bij dit soort onderwerpen vaak ook efficiënter is dan mailen? Zeker als je kiest voor videobellen en dus het gezicht van de ander kunt aflezen. Non-verbale communicatie, zoals een opgetrokken wenkbrauw of een vragende blik, zegt een hoop. Zo kun je er snel op inspelen als je het idee hebt dat je collega je niet begrijpt. Dat kan je zeeën met tijd besparen ten opzichte van mailen of appen..

Pas wel op dat je niet voor álles gaat bellen. Spaar liever je vragen of verzoekjes voor collega’s op tot een 1-op-1-gesprek (dé tip voor geconcentreerd doorwerken!), tenzij het echt niet kan wachten.

Weten wat je nog meer kunt doen om zelf efficiënter te werken en je collega’s ook die productiviteit te gunnen? Lees het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ om in minder tijd meer gedaan te krijgen.

Teamgevoel

Tip 2. Communiceer kort en bondig

Niets is zo vervelend als collega’s die wekelijks vele uren van je tijd opslokken door steeds uit te wijden over een onderwerp. Wil je je collega’s te vriend houden (wat vrij essentieel is voor een teamgevoel), wees dan kort en bondig. Zeg wat je wilt zeggen en houd overbodig lange inleidingen voor je. 

Wil je je collega lastige feedback geven? Ook dan hoef je er echt geen ellenlange introductie aan vast te breien. Met een slim feedbackmodel (zoals het 4 G’s feedbackmodel) kun je je feedback op een constructieve én efficiënte manier brengen.

Tip 3. Ga ook naar kantoor voor meetings

Zo’n reistijd van 10 meter (van je bed naar de eettafel) is natuurlijk ideaal, zeker als je niet dol bent op vroeg opstaan. Maar blijf toch moeite doen om soms naar kantoor te gaan. Al is het maar om het teamgevoel te versterken. Kijk of je op bepaalde vaste dagen naar kantoor kunt komen. En heb je een keer een meeting op de planning staan met de rest van het team? Wees dan ook flexibel door eventueel een keer extra naar de vertrouwde kantoortuin af te reizen.

Echt contact is ontzettend belangrijk en sommige dingen gaan in het echt makkelijker dan online. Zo kun je elkaars gezicht zien, handgebaren interpreteren, etc. Ook is het vaak fijn voor meetings met meerdere mensen. Dat gaat lastiger via een schermpje.

Tip 4. Werk met een online takensysteem

Vrij essentieel voor een teamgevoel bij thuiswerken: weet waar ieder teamlid mee bezig is. Normaal gesproken kun je daarvoor iemand in de wandelgangen aan zijn jasje trekken. Online zit dat anders, maar is het nog steeds prima mogelijk. Zorg ervoor dat je elkaars projecten kent, en weet hoe de workload van je teamleden eruitziet en waar hun specialismen liggen.

Het kan zijn dat jullie al digitaal samenwerken via handige tools als Todoist (onze favoriet!), Monday, Trello of Asana. Doe je dat nog niet? Opper dan bij je leidinggevende om daarmee te starten. In zo’n digitale tool kun je onder andere taken toewijzen, documenten uploaden en zien hoe het er nu met een taak voor staat. Is ook handig als jullie een keer elkaars taken waarnemen.

Is je leidinggevende matig enthousiast over zo’n takensysteem? Dan kun je ook zelf regelmatig uit belangstelling aan je collega’s vragen waar zij op dit moment mee bezig zijn. Deel andersom zelf ook updates over jouw projecten. Zo weten je collega’s je te vinden als zij met een vraag zitten. En kun jij andersom met de juiste vraag bij de juiste collega terecht.

Teamgevoel

Tip 5. Zorg voor de juiste apparatuur

Je kent vast wel die ene collega die duidelijk minder goed thuis is in de wondere wereld van online vergadertools. Zijn wifi laat het vaak afweten, de verbinding valt regelmatig weg en zijn webcam is zo geplaatst dat je niet veel meer van hem ziet dan zijn contouren. Ondertussen hoor je zijn ronkende wasmachine op de achtergrond.

*zucht*

Waarschijnlijk ten overvloede, maar zorg ervoor dat je de juiste apparatuur hebt: een goede webcam, een internetverbinding waar je op kunt vertrouwen, een plek goed in het licht en een werkende koptelefoon. En wordt je dan toch gestoord voor een noodsituatie? Zet dan je geluid op mute. Het voorkomt een hoge irritatiefactor bij je collega’s, wat dan weer bijdraagt aan een beter teamgevoel.

Tip 6. Geef complimenten en feedback

Slik je feedback én je complimenten niet in. Spreek het uit als je denkt dat je collega iets kan verbeteren, maar spreek het ook zeker uit als je collega iets geweldig goed heeft aangepakt. Complimenten zijn altijd leuk om te ontvangen; constructieve feedback ontvangen is daarnaast helpend. Breng het op de juiste manier (bijvoorbeeld via de ik-ik-jij-methode), zodat je je collega niet voor het hoofd stoot.

En doe het altijd face to face (via video of op kantoor) in plaats van in een appje of e-mail. Dan komt je feedback beter aan, kan de ander je non-verbale communicatie opmerken, en kun je direct inspelen op een vragende blik.

Tip 7. Trek waar nodig digitaal aan de bel

Als je thuiswerkt, kun je misschien niet zomaar bij je leidinggevende op de deur kloppen. En je collega bevindt zich op dat moment niet aan het bureau tegenover je. Maar laat dat je er niet van weerhouden toch aan de bel te trekken als dat nodig is. Maak een videobelafspraak of plan een 1-op-1-meeting met je leidinggevende. 

Het teamgevoel verbeteren bij samenwerken op afstand hangt af van ieders inzet. Ook jij moet plezier hebben in je werk. Mis jij het teamgevoel? Maak een afspraak of vraag om hulp aan je leidinggevende. Pas door het aan te kaarten, kunnen jullie op zoek gaan naar oplossingen.

Tip 8. Plan digitale koffiesessies in

Je kunt prima af en toe vanuit huis samen met een collega lunchen of een koffiesessie inplannen. Plan een videocall, zet allebei je eigen koffie (die misschien zelfs beter smaakt dan de slappe bakkies op het werk) en praat elkaar bij over het weekend, je taken, etc.

Een-op-een-contact is waardevol om te weten wat je aan elk individueel teamlid hebt. En om hen te laten weten wat zij aan jou hebben.

Voor een teamgevoel op afstand én op kantoor is het vanzelfsprekend belangrijk dat je elkaars kwaliteiten en taken kent. Daarnaast weten wat de ander persoonlijk bezighoudt, is ook voor veel mensen essentieel (en gewoon leuk). Vraag daar dan ook gerust naar. Maar dan in je digitale bij-het-koffiezetapparaat-gesprek.

Vraag je je af waar je tussen het werken door de tijd vandaan haalt voor dat soort bijkletskwartiertjes? Simpel. Door efficiënter te werken. Je hoeft echt niet als een malle op je toetsenbord te tikken om alles in minder tijd te proppen. Er bestaan vele slimme timemanagement-tips. Op de Instagram-accounts van Tijdwinst.com en Björn krijg je er wekelijks een paar voorgeschoteld. Dus volg ons daar vooral!

Teamgevoel

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over teamgevoel

  • Wat is jouw bijdrage aan een team?

    Elke collega speelt een rol in het teamgevoel verbeteren, ook bij samenwerken op afstand. Neem dan ook verantwoordelijkheid door meetings te initiëren, vragen te stellen, online chats te starten in plaats van achter je mailbox te blijven zitten en door naar kantoor te komen als collega’s er ook zijn. En in het algemeen: toon interesse voor je collega’s. Ook thuis vanachter je webcam.

  • Hoe stimuleer je een team?

    Eigen verantwoordelijkheid geven en ieder zijn kwaliteiten laten benutten, is essentieel voor een teamgevoel op afstand (en op kantoor). Ook jij speelt hier een rol in. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en kijk hoe je samen met je team verantwoordelijkheden kunt pakken. Benut de kwaliteiten van je collega’s en help hen bij punten die tot jouw kwaliteiten behoren.

Meer weten over efficiënt werken – thuis en op kantoor? Volg een cursus timemanagement

Een teamgevoel creëren kan ook bij samenwerken op afstand. Het begint met tijd (vrij)maken voor elkaar, ook als je niet samen op kantoor zit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinstcom)

Wil je meer weten over efficiënt werken, thuis en op kantoor, zodat jij tijd overhoudt? Volg dan onze cursus timemanagement (kan ook online!). En wil je er meteen een leuke teambuilding-activiteit van maken? Neem dan je collega’s mee naar de cursus en maak er een gezamenlijke leerzame dag van.

Onze trainers helpen jullie om je te wapenen tegen interrupties, volle mailboxen en dagelijkse onrust. Op kantoor en thuis. Zodat jullie meer grip hebben op de dag, beter prioriteiten kunnen aangeven en nooit meer te veel werk hebben. Zie: tijd genoeg voor dat kwartiertje samen digi-lunchen.