Ben jij er zeker van dat je alles hebt wat je nodig hebt voor een optimale thuiswerkervaring? Of mis je nog iets dat je productiviteit kan verhogen en je comfortabeler kan maken? Ontdek mijn 11 must-haves voor jouw thuiswerkplek en maximaliseer je efficiëntie, focus en welzijn tijdens het werken vanuit huis.

Thuiswerken checklist: 11 dingen die niet mogen ontbreken op je thuiswerkplek

Wat heb je nodig om goed te kunnen thuiswerken? Ik ben geen arbeidsdeskundige, noch een ergonoom. Toch kan ik met enige zekerheid zeggen dat ik comfortabel werken even hoog acht als de bestaande arbo-regels. Want laten we eerlijk zijn: een bureaublad dat niet zwart en/of glanzend mag zijn? Een beeldscherm met pixels van 0,25 mm? En een bureaulamp die tussen de 200 en 400 lux zit? — … het is het laatste waar ik ’s nachts van wakker lig.

Richt ik mijn thuiskantoor in, dan wil ik vooral een prettige omgeving creëren, niet per se een arbo verantwoorde thuiswerkplek. Een waarin ik productief kan zijn, die inspirerend is. Een die me geen godsvermogen kost. Welke aankopen ik hiervoor deed wil ik graag met je delen.

Hoe richt ik een goede thuiswerkplek in? Kijk mee, dit zijn mijn thuiswerk benodigdheden:

1. Een beeldscherm — circa 250,-

Eigenlijk mag je maar 2 uur per dag achter een laptop zonder hulpmiddel werken. Begrijpelijk; want het is niet alleen slecht voor je houding, maar ook voor ogen. Door je laptop eenvoudigweg te verhogen kun je dit probleem snel verhelpen.

Zelf gebruik ik hier een ‘Bento Toolbox’ voor — een handige laptopverhoger die niet alleen plaats heeft voor ditjes en datjes, maar ook nog eens mooi oogt. 

Daarnaast kun je natuurlijk ook een extern beeldscherm aansluiten. Op den duur is dit toch prettiger voor de ogen. En, pluspunt: je kunt meerdere schermen naast elkaar openzetten waardoor je ook nog een meer gedaan krijgt.

Op kantoor gebruik ik de 49” Ultrawide monitoren van Dell. Een gigantische monitor. Duur, maar wel elke cent waard.

2. Een bureau — circa 180,-

Je wil goed kunnen aanschuiven, logisch. Je benen en voeten voldoende plek gunnen en als het even kan in hoogte instellen (zo maak je er eenvoudig een zit/sta-bureau van). Wil je het volgende de regeltjes doen vermijd dan een zwart en/of glanzend bureau.

En of zoiets een vermogen kost? Zeker niet. Het SKARSTA-bureau van de Zweedse meubelgigant is het beste dat mijn collega ooit is overkomen. 

neerkijkend op laptoop en handen fotolijstjes en telefoon zichtbaar

3. Een bureaustoel — circa 150,-

Bij langdurig thuiswerken wil je lief zijn voor je rug. Kies daarom voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Een die je zowel in diepte, als in hoogte kunt instellen en waarbij de armsteunen verstelbaar zijn. 

Zelf koos ik voor de IKEA MARKUS bureaustoel. Zit uitstekend. 

4. Een muis en toetsenbord — circa 230,-

Zoals een timmerman niet zonder een fatsoenlijke hamer kan, kun jij niet zonder een high end toetsenbord en muis. Kies daarom gelijk voor kwaliteit en koop goed materiaal in plaats van te gaan voor een C-merk van een discounter. (Of je droom moet al zijn om RSI op te lopen. In dat geval: doen.)

Zelf heb ik een toetsenbord en muis van Apple. Werkt fantastisch. En of ze aan die “dikker dan 4 cm”-regel voldoen? Met een “hellingshoek van 5 tot 25 graden”-check? Ik ben er vrij zeker van. 

5. Een noise cancelling headset — circa 220,-

Het maakt een ontzettend groot verschil: werken met of zonder noise cancelling headset. Zeker wanneer je in een open office werkt of thuis regelmatig aan de eetkamertafel zit. Het zorgt er echt voor dat je geconcentreerd en gefocust aan de slag kunt, zonder dat je afgeleid wordt door omgevingsgeluid. 

De WH-1000XM3 headset van Sony heeft mijn voorkeur. Ik gebruik ‘m zelf en ook mijn collega’s op kantoor hebben hem steevast op. 

6. Een HD webcam — circa 150,-

Mocht je thuiswerkbudget over hebben, spendeer het dan zeker aan een goede webcam. Want hoewel de ingebouwde webcam van je laptop zeker niet slecht is, kan het zelden op tegen de kwaliteit van een externe camera. 

Ik gebruik een Logitech die ik via Marktplaats heb aangeschaft. Dit exemplaar is gelukkig fantastisch; kraakhelder beeld en een ab-so-lu-te verbetering in de kwaliteit van het gesprek.

7. Geluidsdemping — circa 120,-

Een andere fijne besteding van een overschot aan budget is het kopen van geluidsdemping. Als ik namelijk iets vervelend vind is het namelijk wel galm en echo tijdens mijn (online) gesprekken. Akoestische wandpanelen lossen dat op.

Ik weiger echter een prijs van ruim 400 euro neer te leggen voor een frame van slechts vier latjes en Rockwool gewikkeld in stof. Gelukkig vond ik na een flinke internet search een handige meneer die dat voor een fractie van de prijs maakt. Oogt prachtig, werkt evengoed.

8. Verlichting — circa 80,-

Zie ook zeker verlichting niet over het hoofd. Goed licht vermindert namelijk oogklachten én houdt je gedurende de dag fitter. Zorg daarom voor voldoende daglicht op je werkplek. Vaak kom je met een paar lampen van de blauwe meubelreus kom je al een heel end.

Wat de arbo-regels daar nog aan toe te voegen hebben

Dit is wat ik zelf gebruik. Producten die echt niet mogen op een thuiswerkplek en waar ik volledig zelf achter sta. Toch ontbreken er zaken. Dingen waar je volgens de arbo-regels ‘recht’ op hebt en waar je ook je thuiswerkbudget aan mag besteden. Maar omdat ik van mening ben dat deze onzinnig – en zelfs achterhaald – zijn, ga ik er verder niet op in. Enkel een ‘notable’ mention:

De Arbo thuiswerken checklist oppert nog enkele andere ‘vereisten’’:

9. Een laptop seriously?

Werk je structureel vanuit huis dan zorgt je werkgever daarvoor. Je hebt meestal ook niets te kiezen. Daarnaast lijkt het me ook totaal niet handig om je werk te doen vanaf een privé laptop. Vanwege de veiligheid, om nog maar niet te spreken over ‘blurring’.

10. Een printer kom op

Printen is uitgestorven. Je werkt in de cloud. Het merendeel van de mensen heeft dan ook geen printer meer nodig. En wil je iets scannen? There’s an app for that. Bespaar je daarom dat geld en geef het liever uit aan de bovenstaande 8 zaken. 

11. Een archiefkast wauw

Je kunt natuurlijk ook besluiten om je thuiswerkbudget volledig uit te geven aan een archiefkast. Volgens de arbo-regels heb je daar namelijk recht op. Mijn persoonlijke mening? Zo’n kast moet toch wel de Moeder aller Archiefkasten zijn wil ik daar geld aan uitgeven. Denk jij daar anders over, stuur me dan zeker een foto!

Dat is ‘m, dé checklist thuiswerken

Niet iedereen heeft natuurlijk de ruimte en het budget om een aangewezen thuiswerkplek in te richten. Toch hoeft je plek niet uit meer producten te bestaan dan hierboven genoemd. Kijk er dus zeker eens naar. 

Daarnaast wil ik jou en je collega’s aanraden om je nog verder te verdiepen in thuiswerken. Denk na over manieren om jullie werk beter te organiseren. Over prioriteiten stellen, doelen behalen en beter communiceren. Onze training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’ kan jullie daarbij helpen, laat me je er meer over vertellen:

Ontdek onze training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’

Wil je de vrijheid hebben om je eigen werkomgeving te creëren, je werktijden flexibel in te delen en een betere balans tussen werk en privé te vinden? Dan is onze 1-daagse thuiswerktraining precies wat je nodig hebt!

Thuiswerken is namelijk niet langer een trend, maar een nieuwe manier van werken die steeds meer mensen omarmen. Het biedt talloze voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Met onze uitgebreide training helpen we jou het beste uit je thuiswerksituatie te halen, of je nu een individuele professional bent of een team dat op afstand samenwerkt.

Waarom zou je onze training volgen? Well

  • Productiviteit: Ontdek hoe je je concentratie en focus kunt verbeteren zonder afleidingen op kantoor. Leer effectieve time-managementtechnieken die je productiviteit naar een hoger niveau tillen.
  • Werk/privé-balans: Leer hoe je een gezonde scheiding kunt creëren tussen werk en privéleven, zodat je meer tijd kunt besteden aan je familie, hobby’s en persoonlijke interesses.
  • Flexibiliteit: Ontdek de vrijheid om je werktijden aan te passen aan je persoonlijke behoeften zonder in te leveren op output. Geen vast 9-tot-5-schema meer!
  • Gezondheid en welzijn: Leer ergonomische praktijken om je fysieke gezondheid te ondersteunen en technieken om stress te verminderen tijdens het werken vanuit huis.
  • Effectieve communicatie: Leer hoe je op afstand effectief kunt communiceren met collega’s, klanten en leidinggevenden, zodat je professionele relaties niet onder druk komen te staan.
  • Technologie en tools: Verken verschillende technologische hulpmiddelen en platforms die je kunnen helpen bij het organiseren van virtuele vergaderingen, samenwerken aan projecten en delen van bestanden.

Dus, of je nu een zelfstandige professional bent die graag thuiswerkt of een organisatie die de transitie naar hybride werken wil maken, onze training biedt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor succes. Wij geloven dat thuiswerken de toekomst is, en we willen jou en je team helpen om deze evolutie naadloos en effectief te omarmen.

Kies voor de locatie die het beste bij jou of je team past: kom naar onze inspirerende training op locatie of volg de sessie online vanuit het comfort van je eigen huis. Schrijf je nu in!

Meer weten over vitaal thuiswerken of hybride werken?

Mensen vroegen ook

Wat moet de werkgever vergoeden bij thuiswerken?

Als thuiswerker heb je mogelijk recht op een vergoeding van je werkgever voor bepaalde kosten die je maakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor:

  • Kantoorapparatuur: als je een laptop, monitor, toetsenbord, muis of printer nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, kan je werkgever deze kosten vergoeden of de apparatuur verstrekken.
  • Internet en telefoon: als je regelmatig vanuit huis werkt en daarvoor een internet- of telefoonabonnement nodig hebt, kan je werkgever deze kosten (deels) vergoeden.
  • Arbovoorzieningen: je werkgever moet er ook voor zorgen dat je thuiswerkplek ergonomisch verantwoord is. Dat betekent dat je bijvoorbeeld recht hebt op een ergonomische bureaustoel of een verstelbaar bureau.
  • Reiskosten: als je normaal gesproken naar kantoor reist, maar nu vanuit huis werkt, kan je werkgever de kosten van je reisvergoeding vergoeden.

Het is belangrijk om te weten dat vergoedingen afhankelijk zijn van de afspraken die zijn gemaakt in je arbeidsvoorwaarden en/of de cao van je bedrijf. Het is dus verstandig om te controleren wat je werkgever wel en niet vergoedt voordat je begint met thuiswerken.

Hoeveel uur per dag thuiswerken?

Het aantal uur dat je per dag thuis werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals je functie, taken en afspraken met je werkgever. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé, en om voldoende tijd te nemen voor ontspanning en rust.

In principe gelden voor thuiswerken dezelfde regels als voor werken op kantoor. In Nederland is de wettelijke arbeidstijd maximaal 12 uur per dag en maximaal 60 uur per week. Het is echter niet aan te raden om zo lang te werken, omdat dit ten koste kan gaan van je mentale gezondheid en welzijn.

Het is daarom belangrijk om realistische doelen te stellen en je werkdag in te delen in blokken van bijvoorbeeld 2-3 uur, met regelmatige pauzes. Zo blijf je gefocust en productief, terwijl je ook tijd hebt om te ontspannen en bijvoorbeeld te sporten of tijd door te brengen met je gezin.

Het is ook goed om regelmatig met je werkgever te bespreken hoeveel uur per dag je thuiswerkt en of dit nog steeds haalbaar en gezond voor je is. Zo kun je samen werken aan een gezonde en productieve werkomgeving, zowel op kantoor als thuis.

checklist thuiswerken

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog