Of het nu gaat om een bewuste keuze voor flexibiliteit of een noodzaak vanwege veranderingen in werkomstandigheden, werken vanuit huis brengt zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. Terwijl de een geniet van de vrijheid en rust van thuiswerken, vindt de ander het toch lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé, zeker als kinderen ook thuis zijn. In dit artikel delen we 9 praktische tips om thuiswerken zo soepel en productief mogelijk te maken. Van het inrichten van een efficiënte werkplek tot het stellen van duidelijke grenzen, deze tips helpen je om thuis net zo effectief te werken als op kantoor.
Wat komt aan bod:
- Werk resultaatgericht op basis van output
- Voorkom afleidingen in de werkomgeving
- Maak gebruik van geschikte (communicatie)tools
- Vind de juiste balans tussen werk en privé
- Neem voldoende pauzes
- Stel grenzen aan privé prikkels
- Maak afspraken met je partner en kinderen
- Zorg voor voldoende vermaak voor je kinderen
- Verlies communicatie met collega’s niet uit het oog
Of je nu ervaren bent in thuiswerken of nog aan het wennen bent aan deze werkwijze, met de juiste aanpak kun je niet alleen je werk gedaan krijgen, maar ook genieten van de voordelen die thuiswerken biedt. 9 tips om thuiswerken soepel te laten verlopen:
1. Werk resultaatgericht op basis van output
Thuiswerken biedt je veel flexibiliteit en vrijheid. Dat is geweldig, maar om er optimaal gebruik van te maken, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:
Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende
Flexibiliteit is een van de grootste voordelen van thuiswerken. Hoe en wanneer je het werk uitvoert, bepaal je namelijk vaak zelf. Maak daar dus gebruik van, maar neem wel verantwoordelijkheid: als je bijvoorbeeld ’s middags een lange wandeling maakt met de kinderen, betekent dat wellicht dat je ’s avonds iets langer doorwerkt. Het draait erom dat je je uren maakt én je werk afkrijgt, op een manier die voor jou werkt.
Maak daarom heldere afspraken over wat je gaat bereiken. Bespreek dit vooraf met je manager of leidinggevende(n). Zorg dat hij of zij weet welke resultaten jij aan het einde van de dag, week of maand oplevert.
Wees transparant naar collega’s en klanten
Houd je collega’s ook op de hoogte van wát je doet. Door regelmatig te communiceren, weten zij waar jij aan werkt en kunnen ze, indien nodig, bijspringen of bijsturen. Dit voorkomt misverstanden en bevordert de samenwerking.
Vraag jezelf regelmatig af:
- Welke taken staan er deze week op mijn planning?
- Zijn deze taken haalbaar binnen de gestelde tijd?
- Welke collega’s of klanten moeten op de hoogte zijn van mijn voortgang?
Een open en transparante houding versterkt het vertrouwen en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte blijft van elkaars bijdrage.
Houd je agenda en planning altijd up-to-date
Flexibiliteit in thuiswerken betekent dat je zelf je tijd kunt indelen. Misschien start je liever een uur eerder om ’s middags eerder klaar te zijn, of neem je een langere pauze en werk je ’s avonds wat langer door. Die vrijheid is een groot voordeel, maar vereist ook goede planning.
Zorg daarom dat je agenda altijd actueel is. Noteer wat je van plan bent te doen en wat je hebt afgerond. Dit geeft niet alleen jezelf inzicht, maar ook je leidinggevende, mocht die vragen waar je uren naartoe zijn gegaan. Een up-to-date agenda helpt je om overzicht te houden én om te laten zien hoe productief je bent geweest.
2. Voorkom afleidingen in de werkomgeving
Natuurlijk klinkt werken vanaf de bank comfortabel, maar het draagt niet bij aan een productieve werkhouding. Vermijd ook afleidingen, zoals de tv. Het is moeilijk om je te focussen wanneer je achtergrondgeluiden hoort. Kies daarom voor een rustige, afgezonderde plek. Bijvoorbeeld een werkkamer, of creëer een functionele werkplek aan de keukentafel.
Behandel je werkplek – of dat nu een bureau of de keukentafel is – alsof het een professionele omgeving is.
Hier zijn enkele praktische tips:
Houd je werkplek opgeruimd
Een georganiseerde werkplek helpt je om gefocust te blijven. Verwijder spullen die niets met je werk te maken hebben, zoals papieren of speelgoed van de kinderen. Een opgeruimde omgeving zorgt niet alleen voor rust in je hoofd, maar ook voor een betere werkflow.
Zorg voor een goede werkhouding
Een comfortabele werkhouding is essentieel. Vermijd het werken op een slechte stoel, aan een te hoge of te lage tafel, of onderuitgezakt op de bank. Investeer in een goede bureaustoel en een stevig bureau. Dit voorkomt lichamelijke klachten en helpt je om langer gefocust te blijven. Een ergonomische werkhouding draagt bij aan zowel je gezondheid als je productiviteit.
Sluit de deur, als dat kan
Een ‘open deur’, maar het verkleint de kans dat je partner of kinderen je storen en fungeert als een natuurlijke barrière tegen afleidingen. Bovendien vermindert het achtergrondgeluid, zodat je je beter kunt concentreren. Heb je geen aparte werkkamer? Probeer dan een rustige plek in huis te vinden waar je zo min mogelijk wordt gestoord.
Gebruik een noise-cancelling headset
Heb je geen afgesloten ruimte om in te werken? Een noise-cancelling headset kan dan een uitkomst zijn. Deze koptelefoon blokkeert omgevingsgeluiden en helpt je om je beter af te sluiten van de drukte om je heen. Zo kun je zelfs in een gedeelde ruimte gefocust blijven.
Zet je telefoon op stil en schakel notificaties uit
Een van de grootste afleidingen – zowel thuis als op kantoor – is je telefoon. Zet hem op stil en schakel niet-werkgerelateerde notificaties uit. Wil je alleen bereikbaar zijn voor werkzaken? Gebruik dan functies zoals “Niet storen” of speciale focus-modi. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt door gezellige appjes of andere meldingen.
3. Maak gebruik van geschikte (communicatie)tools
Op kantoor is het gemakkelijk om even een collega aan te spreken met een snelle vraag of om de status van een project te checken. Thuiswerken biedt minder afleidingen, maar het blijft essentieel om goed te communiceren met collega’s en leidinggevenden. Gelukkig zijn er tal van handige tools die je daarbij helpen.
Vergaderen op afstand
Voor online vergaderingen zijn de bekende tools zoals Skype of Google Meet ideaal, maar ken je deze ook al? Zorg wel dat je enkele afspraken maakt om de communicatie soepel te laten verlopen, zoals het gebruik van een duidelijke agenda en het vermijden van dubbel praten. Zo blijft iedereen betrokken en efficiënt.
Documenten delen en samen bewerken
Google Drive is een geweldige tool om documenten te delen en gezamenlijk te bewerken. Het voordeel? Jij en je collega’s kunnen tegelijkertijd in hetzelfde document werken en direct opmerkingen toevoegen. Dit zorgt voor realtime samenwerking en een vlottere workflow. Benieuwd naar andere tools? Check dit artikel voor de beste time management apps en tools.
Projectmanagement optimaliseren
Voor het organiseren en beheren van projecten vanuit huis kun je gebruikmaken van tools zoals Todoist of Asana. Hiermee houd je overzicht over taken, deadlines en verantwoordelijkheden. Iedereen in het team weet precies wat er moet gebeuren en wanneer.
Korte vragen stellen
Heb je een korte vraag? Gebruik een app zoals Signal in plaats van WhatsApp. Zo houd je werk en privé gescheiden, en voorkom je afleiding door persoonlijke berichten. Het helpt om gefocust te blijven op je werk. En houd je vragen, alsjeblieft, bewust:
Een van de voordelen van thuiswerken is namelijk dat er minder onnodige vragen gesteld worden. Help jezelf en je collega’s door bewust te zijn van wat je communiceert. Vraag jezelf eerst af:
- Is mijn vraag dringend?
- Kan ik het zelf oplossen?
Door wat meer zelfredzaamheid te tonen, voorkom je dat anderen onnodig worden afgeleid. De één-op-één lijst kan hierbij helpen. Björn vertelt je er meer over:
4. Vind de juiste balans tussen werk en privé
Thuiswerken vraagt om een goede balans tussen werk en privé. Je woonplek is nu ook je werkplek, en dat kan het soms lastig maken om de scheidslijn tussen beide te bewaken. Voor velen is het werk bovendien nooit echt “af”. Het is verleidelijk om langer door te werken, zeker omdat je geen reistijd hebt en het lastiger kan zijn om af te schakelen. Dit helpt:
Herken de uitdagingen van thuiswerken
Thuiswerken brengt unieke uitdagingen met zich mee. Je kinderen begrijpen misschien niet altijd dat je even geen tijd voor ze hebt, en die volle wasmand in de hoek blijft je aanstaren. Het huishouden, familie en andere verantwoordelijkheden eisen soms nét zoveel aandacht als je werk.
Misschien probeer je dit te compenseren door ’s avonds nog wat werk te doen. Op zich is dat niet verkeerd, zeker als je op output werkt en zelf je werktijden kunt bepalen. Toch is het belangrijk om dit binnen de perken te houden en te beseffen dat niet alles kán. En hoeft! Werk je structureel te veel uren, dan loop je het risico op overbelasting of zelfs een burn-out.
Stel duidelijke grenzen
Om een gezonde balans te behouden, is het essentieel om je werk- en privétijd helder af te bakenen. Vraag jezelf af:
- Wanneer begin ik mijn werkdag?
- Wanneer eindig ik mijn werkdag?
- Hoeveel tijd maak ik vrij voor privézaken?
Een realistische planning kan je hierbij enorm helpen. Begin bijvoorbeeld een uur eerder, zodat je een langere middagpauze kunt nemen, of zorg dat je ’s avonds niet structureel doorwerkt. Vind een ritme dat voor jou werkt én dat je helpt om zowel je werk als je privéleven in balans te houden.
Wees flexibel, maar houd het gezond
Thuiswerken biedt veel vrijheid, maar zorg dat je niet te vaak over je eigen grenzen gaat. Werk je op een dag wat langer door? Pak deze tijd dan terug op een ander moment. Focus op regelmaat en zorg dat je tijdig pauzes neemt.
Probeer ook je werkplek af te schermen van je privéomgeving. Dit kan helpen om mentaal “af te schakelen”. Sluit bijvoorbeeld je laptop aan het einde van de dag, of werk in een aparte ruimte die je kunt verlaten zodra je klaar bent.
Hoe je je werkdag ook invult, blijf gefocust op een gezonde balans. Ga niet standaard tot laat in de avond door, maar gun jezelf rustmomenten. Dit geeft je niet alleen nieuwe energie, maar helpt je ook om effectiever te blijven werken.
5. Neem voldoende pauzes
Op kantoor is het vaak makkelijker om even een korte pauze te nemen. Je maakt een praatje met collega’s in de koffiecorner of je loopt een rondje om een frisse neus te halen. Bij thuiswerken schiet dit er echter snel bij in. Zeker als je alleen thuis bent, ontbreekt de spontane interactie met anderen, en ben je eerder geneigd om langer en onafgebroken door te werken.
Toch is het cruciaal om ook tijdens het thuiswerken regelmatig je werkzaamheden te onderbreken. Pauzes nemen is niet alleen goed voor je concentratie, maar verhoogt ook je productiviteit, creativiteit en vermogen om beslissingen te nemen.
Plan bewuste pauzes
Probeer elke 90 minuten een korte pauze van 10 tot 15 minuten in te lassen. Gebruik deze tijd om echt even af te schakelen: maak een wandeling, geniet van een kop koffie, of lees iets dat niets met werk te maken heeft. Door even afstand te nemen van je scherm laad je jezelf weer op en kun je daarna met meer energie en focus verder.
Doorbreek de dag met interactie
Mis je het spontane contact met collega’s? Zoek alternatieven! Spreek bijvoorbeeld met een collega af om tijdens je pauze even te bellen of plan een korte virtuele koffiepauze. Als je thuis niet alleen bent, klets dan even met je partner, kinderen of huisgenoten. Dit soort interacties helpen je om even los te komen van je werk en geven je dag een frisse onderbreking.
Wees consistent en zorg voor balans
Maak van pauzes nemen een vast onderdeel van je werkdag. Stel desnoods een alarm in om jezelf eraan te herinneren. Door bewust momenten van rust te plannen, voorkom je dat je jezelf overwerkt en houd je de balans tussen inspanning en ontspanning gezond.
Thuiswerken biedt veel voordelen, maar vraagt ook om discipline als het gaat om pauzes. Neem de tijd om af en toe een stapje terug te doen. Het zorgt ervoor dat je niet alleen productiever bent, maar ook met meer plezier aan het werk blijft. Dus, waar wacht je nog op? Zet die kop koffie en geniet van een welverdiende pauze!
6. Stel grenzen aan privé prikkels
Wanneer je vanuit huis werkt, is de verleiding groot om “even snel” een huishoudelijke taak op te pakken. Een wasje draaien, de vaatwasser uitruimen of de stofzuiger door het huis halen lijkt efficiënt als je het tussendoor doet. Maar dit kan je werkritme verstoren en kost uiteindelijk meer tijd en focus.
Thuiswerken betekent namelijk dat je werkt, thuis. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken: je bent nog steeds aan het werk, ook al zit je in je eigen woonkamer. Stel jezelf de vraag: “Zou ik dit ook doen als ik nu op kantoor was?” Als het antwoord nee is, stel de taak dan uit tot je werkdag voorbij is of tot je een vrije dag hebt.
Weersta de verleiding
Het lijkt handig om huishoudelijke taken tussendoor te doen, maar dit kan je concentratie en productiviteit negatief beïnvloeden. Elke keer dat je een taak oppakt, kost het tijd om daarna weer volledig in je werkflow te komen. Uiteindelijk moet je wellicht langer doorwerken om je werktaken alsnog af te ronden.
Plan huishoudelijke klusjes daarom buiten je werktijden. Stel bijvoorbeeld een vast moment na werktijd in voor huishoudelijke taken. Dit helpt je niet alleen om een striktere scheiding tussen werk en privé te houden, maar voorkomt ook dat je constant afgeleid raakt door “to do’s” in huis.
Zorg voor een werkgerichte mindset
Thuiswerken vraagt om discipline en een werkgerichte mindset. Behandel je werkdag alsof je fysiek op kantoor zit. Dat betekent:
- Begin op tijd en werk onafgebroken aan je taken.
- Plan je pauzes bewust, zonder ze te vullen met huishoudelijke taken.
- Houd je werkdag georganiseerd en reserveer andere momenten voor privézaken.
Door grenzen te stellen aan privéprikkels zorg je ervoor dat je werkdag effectief en productief blijft. Je huishoudelijke taken kunnen echt wel wachten — net zoals ze dat zouden doen als je op kantoor was. Creëer duidelijke scheidingslijnen tussen werk en privé, zodat je beide met volle aandacht kunt aanpakken.
7. Maak afspraken met je partner en kinderen
Als je thuiswerkt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je partner en, indien van toepassing, met je kinderen. Je directe omgeving ziet je namelijk thuis zijn, maar realiseert zich niet altijd dat je niet zomaar beschikbaar bent. Zonder duidelijke afspraken kunnen irritaties ontstaan, zowel bij jou als bij hen.
Communiceer je beschikbaarheid
Wees helder over wanneer je werkt en niet gestoord wilt worden. Leg uit dat je ondanks je aanwezigheid thuis, echt “op kantoor” bent en niet zomaar afgeleid kunt worden. Zinnen zoals: “Je bent toch thuis, kun je even…?” moeten een duidelijk nee krijgen. Door dit vriendelijk maar resoluut uit te leggen, zullen je partner en kinderen hier meer begrip voor hebben.
Maak het begrijpelijk voor kinderen
Voor jonge kinderen kan het lastig zijn om te begrijpen waarom papa of mama thuis is, maar geen tijd heeft om te spelen. Het helpt om hen op een simpele manier uit te leggen dat je aan het werk bent. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat hoewel jullie allemaal thuis zijn, het geen vakantie is.
Afhankelijk van hun leeftijd kun je specifieke afspraken maken:
- Voor jongere kinderen: gebruik visuele hulpmiddelen zoals een klok of timer. “Mama werkt tot de wijzer op de 2 staat, daarna gaan we samen iets leuks doen.”
- Voor oudere kinderen: geef hen een taak of activiteit om zichzelf bezig te houden, en beloon hun geduld met quality time na je werk.
Geef je kinderen (en partner) iets om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld: “Papa is tot twee uur aan het werk. Daarna gaan we een blokje om en mag je op de step.” Door hen te laten weten wanneer je beschikbaar bent, geef je ze rust en structuur.
Betrek je partner in de planning
Thuiswerken wordt gemakkelijker als je partner betrokken is bij het plannen van de dag. Spreek bijvoorbeeld af wie wanneer verantwoordelijk is voor de kinderen, zodat jij ongestoord kunt werken. Zorg dat jullie elkaars tijd en ruimte respecteren, zeker als jullie beiden thuiswerken.
Heldere communicatie en afspraken helpen om een balans te vinden tussen werk en privé, ook in een gedeelde ruimte. Neem de tijd om alles goed uit te leggen en wees consistent in het naleven van je afspraken. Zo creëer je begrip bij je gezin en kun je ongestoord aan het werk, terwijl je na werktijd tijd vrijmaakt voor de mensen die je dierbaar zijn.
8. Zorg voor voldoende vermaak voor je kinderen
Wanneer je thuiswerkt en je kinderen ook thuis zijn, is het belangrijk om hen bezig te houden, zodat jij je kunt concentreren op je werk. Dit kan een uitdaging zijn, maar met een beetje planning maak je het voor iedereen draaglijker.
Wees flexibel met schermtijd
Normaal gesproken beperk je waarschijnlijk de schermtijd van je kinderen, maar tijdens het thuiswerken kun je hier wat soepeler mee omgaan. Het is prima als ze even op de tablet zitten, een tekenfilm kijken of een spelletje spelen. Dit geeft jou de tijd en ruimte om je werk te doen, zonder constante onderbrekingen.
Stimuleer zelfstandigheid
- Voor jongere kinderen: bied activiteiten aan die ze zelfstandig kunnen doen, zoals kleuren, puzzelen of met speelgoed spelen. Zorg dat ze deze materialen makkelijk kunnen pakken en gebruiken.
- Voor oudere kinderen: moedig hen aan om buitenspelletjes te doen, te lezen of aan hun huiswerk te werken, als dat van school is meegegeven. Zelfstandige activiteiten houden hen bezig én geven jou rust.
Creëer een aparte speel- of werkplek
Het helpt om een eigen plek voor je kinderen in te richten waar ze kunnen spelen, leren of ontspannen. Zo voorkom je dat ze te dicht in jouw werkruimte zijn en je constant afleiden. Als je kinderen huiswerk maken, zorg er dan voor dat ze dit niet aan dezelfde tafel doen waar jij werkt. Dit voorkomt dat je hen voortdurend moet helpen, wat ten koste gaat van jouw concentratie.
Maak afspraken
Leg uit dat je tijdens je werkdag niet altijd beschikbaar bent, maar dat je na het werk tijd voor hen vrijmaakt. En geef je kinderen iets om naar uit te kijken. Dit kan een wandeling, een spelletje of knutselen zijn. Zo weten ze dat er na jouw werkdag tijd is om samen iets leuks te doen, en zullen ze je werkmomenten beter respecteren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
“Papa/Mama is nu aan het werk. Als ik klaar ben, kijken we samen naar je huiswerk of spelen we een spel.”
Deze duidelijke afspraken zorgen voor structuur en begrip bij je kinderen.
Het bezig houden van je kinderen is niet alleen fijn voor hen, maar zorgt er ook voor dat jij ongestoord en productief kunt werken. Zorg voor activiteiten die passen bij hun leeftijd en geef ze de ruimte om zelfstandig bezig te zijn. Met een beetje voorbereiding creëer je een situatie waarin iedereen tevreden is.
9. Verlies communicatie met collega’s niet uit het oog
Wanneer je vanuit huis werkt, kan het contact met collega’s gemakkelijk naar de achtergrond verdwijnen. Toch is het belangrijk om regelmatig met elkaar in contact te blijven. Dit hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn; een kort praatje over het weekend of een persoonlijk gesprek is minstens zo waardevol. Uiteindelijk vormen jullie een team, ook op afstand.
Behoud sociale momenten
Op kantoor maak je gemakkelijk een praatje bij de koffieautomaat of lunch je samen met collega’s. Deze sociale momenten vallen weg als je thuiswerkt, en dat kan soms vervreemdend aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je bewust ruimte maakt voor informele gesprekken, ook al is het digitaal.
- Probeer wekelijks een kort contactmoment met je teamleden te plannen. Dit kan bijvoorbeeld een stand-up of check-in zijn, waarin iedereen kort deelt wat er speelt en hoe het gaat. Het helpt niet alleen om op de hoogte te blijven van elkaars werk, maar biedt ook een moment om gewoon even contact te hebben.
- Maak tijd voor informele gesprekken. Werk hoeft niet altijd centraal te staan in jullie gesprekken. Plan bijvoorbeeld een virtuele koffiepauze of borrel in, waarin je het kunt hebben over persoonlijke onderwerpen, hobby’s of het weekend. Dit helpt om de sociale band met je collega’s te versterken en het thuiswerken minder eenzaam te maken.
Thuiswerken betekent niet dat je de verbinding met je collega’s hoeft te verliezen. Door bewust contactmomenten in te plannen en ook aandacht te geven aan informele gesprekken, blijf je betrokken bij het team. Zo zorg je ervoor dat werken vanuit huis niet alleen productief is, maar ook sociaal en plezierig blijft.
Kortom
Met deze tips hopen we dat je je thuiswerkdag efficiënter en prettiger kunt invullen. Thuiswerken kan even wennen zijn, en het kost tijd om er echt een routine in te vinden. Deel je dag slim in, neem regelmatig pauzes en houd je focus op wat echt belangrijk is. Vergeet daarbij niet om aandacht te geven aan je teamleden, partner en kinderen. Zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé én behoud je productiviteit.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog